ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: «Μπλόκο» Παπανδρέου στην απόφαση για τα debate των υποψηφίων αρχηγών

ΚΙΝΑΛ: «Μπλόκο» Παπανδρέου στην απόφαση για τα debate των υποψηφίων αρχηγών
ΙΝΤΙΜΕ

Χωρίς απόφαση για την διεξαγωγή debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έμεινε η σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής, αφού οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής του Γιώργου Παπανδρέου περισσότερο δημιούργησαν εκνευρισμό, παρά βοήθησαν την διαδικασία.

Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού και νυν υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Παπανδρέου, που μέχρι τώρα δεν είχε τοποθετηθεί, σήμερα, στη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ έθεσε ζητήματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους υπόλοιπους, μπλοκάροντας επί της ουσίας την απόφαση για την διεξαγωγή τηλεμαχίας των υποψηφίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού έθετε συνέχεια «βέτο» για όλα τα θέματα, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

Επί της ουσίας, η πλευρά Παπανδρέου ζήτησε να γίνει μέσω zoom ή μέσω τηλεοπτικούς link η συζήτηση και όχι διά ζώσης, θεωρώντας ότι μπορεί να μεταβληθεί η συζήτηση σε reality show – άγνωστο το γιατί.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, οι εκπρόσωποι των έξι διεκδικητών της αρχηγίας της παράταξης Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Παύλου Χρηστίδη, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδου και τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ θα συναντηθούν ξανά αύριο, ελπίζοντας να υπάρξει συμφωνία αυτή τη φορά.

Σήμερα πάντως, αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις, του κ. Παπανδρέου, όλα έδειχναν που οι υποψήφιοι είχαν συμφωνήσει και ότι απέμεναν σε εκκρεμότητα κάποια οργανωτικά θέματα. Αν δηλαδή θα μετέδιδε η ΕΡΤ το ένα και το δίκτυο των περιφερειακών σταθμών το άλλο, αν θα υπήρχαν ερωτήσεις μόνο από δημοσιογράφους ή και αν θα μπορούσε ο ένας υποψήφιος να ρωτάει τον άλλον. Θέμα ουσίας δεν είχε τεθεί.

Από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την αρχή και ζήτησε τη διεξαγωγή τριών debates (δύο με τη συμμετοχή όλων στο πρώτο γύρο και ένα ανάμεσα στους δύο που θα λάβουν μέρος στον δεύτερο), φάνηκε να υπάρχει συμφωνία επί του θέματος, αφού ο ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι για την ηγεσία ξεκίνησαν να στέλνουν αντίστοιχες επιστολές προς την ΕΔΕΚΑΠ.

Πρόταση Παπανδρέου για τρία debates

Επισήμως πάντως, από το γραφείο Τύπου, του Γιώργου Παπανδρέου, ανακοινώθηκε ότι η εκπρόσωπός του Έφη Χαλάτση προσήλθε στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, με πρόταση για τρεις δημόσιες συζητήσεις (debates) σε τρεις θεματικές ενότητες.

Σύμφωνα με την πρόταση που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, προτείνονται 3 θεματικές δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων επί ετων εξής ενοτήτων:

1. Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο - Πράσινη Ανάπτυξη

2. Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα

3. Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Προτείνεται η διεξαγωγή των συζητήσεων να γίνει με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους (4' + 4' + 1' - εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως), έτσι ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ