ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκαλεί Δένδια για χλιαρή αντίδραση στο θάνατο Έλληνα ομογενούς στο Βούπερταλ

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκαλεί Δένδια για χλιαρή αντίδραση στο θάνατο Έλληνα ομογενούς στο Βούπερταλ

Αν έχει ενημερωθεί υπεύθυνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Βούπερταλ της Γερμανίας, ρωτούν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με κοινοβουλευτική τους ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Θεοδώρας Τζάκρη, αναπληρώτριας τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, έντονα αρνητικά συναισθήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 24χρονου Έλληνα στο Βούπερταλ της Γερμανίας, ο οποίος πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς:

«Ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα ομογενή Γιώργου Ζαντιώτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ θίγει κι αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της υπέρμετρης χρήσης αστυνομικής βίας».

Επιπλέον, ενώ ο 24χρονος πέθανε στις 2 Νοεμβρίου, ο θάνατός του έγινε γνωστός μερικές ημέρες αργότερα. Οι γερμανικές Αρχές αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν το περιστατικό, ωστόσο ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσίαζε τη βίαιη σύλληψή του από τους αστυνομικούς, αποκάλυψε το γεγονός, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για την υπέρμετρη και χωρίς λόγο αστυνομική βία κι αυθαιρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 24χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μετά την πρόσφατη εγχείριση στην οποία είχε υποβληθεί κι ενώ ήταν άοπλος οι αστυνομικοί κατά τη σύλληψή του είχαν πέσει μαζικά πάνω του, αδιαφορώντας για τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της αδερφής του πως αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Στη Γερμανία το συμβάν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα με διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, ιδιαίτερα έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει το βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον νεαρό η γερμανική Αστυνομία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να σιωπήσει και η μέχρι στιγμής αντίδραση της χώρας μας χαρακτηρίζεται το λιγότερο «χλιαρή», καθώς δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο διπλωματικές διαρροές διά των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια:

  1. «Έχει ενημερωθεί υπεύθυνα για τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας;
  2. Έχει ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους απόκρυψης του γεγονότος και της μη άμεσης δημοσιοποίησής του από τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές, κάτι που συνέβη μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
  3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε υπέρμετρη χρήση βίας από τη γερμανική Αστυνομία σε βάρος του 24χρονου Έλληνα ομογενή»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ