ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Παγώνη: «Είμαστε σε πόλεμο» - Καπραβέλος: «Έχουμε ρεκόρ διασωληνώσεων»

Κορωνοϊός - Παγώνη: «Είμαστε σε πόλεμο» - Καπραβέλος: «Έχουμε ρεκόρ διασωληνώσεων»
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, περιέγραψε το Σάββατο με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της «έκρηξης» νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και της δραματικής αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Είμαστε σε πόλεμο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει και κεντρικά. Είναι δύσκολες μέρες για τον ιατρικό κόσμο, δημιουργούνται και αντιπαραθέσεις με τους ιδιωτικούς γιατρούς που αφήνουν τα ιατρεία τους, τους καταλαβαίνω, αλλά είμαστε σε εποχή πολέμου, και όταν είμαστε σε πόλεμο παίρνουμε όπλο και πολεμάμε, δε διαχωριζόμαστε, πρέπει να φύγει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα όπως πριν δύο χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, λέγοντας:

«Η μάσκα δεν πρέπει να βγαίνει. Η μάσκα στα ΜΜΜ κάτω από τη μύτη είναι σα να μη φοράνε μάσκα».

Καπραβέλος: Δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια στην εντατική

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία περιέγραψε και ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Τρεις διασωληνώσεις, με αντίστοιχους θανάτους, πολύ μεγάλη πίεση. Τα καταφέρνουμε, αλλά είμαστε οριακοί. Έχουμε 36 κλίνες εντατικής για COVID, που είναι όλες καλυμμένες, και τέσσερις εισαγωγές για τα υπόλοιπα. Είχαμε φοβερό τροχαίο με νεκρό και ένα με κρίσιμη κατάσταση γιατί είναι και τα μη COVID περιστατικά. Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, η πίεση είναι μεγάλη (…) Αν έρθει κάποιος στην εντατική δεν έχουμε πού να τον βάλουμε», προειδοποίησε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τις προηγούμενες ώρες στο νοσοκομείο του είχαν 53 εισαγωγές ρεκόρ, ενώ υπάρχουν και νοσοκομεία με περισσοτέρους ασθενείς.

«Πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι ναι μεν ο κορωνοϊός είναι ο φυσικός αυτουργός της κατάστασης, αλλά υπάρχουν και πολλοί ηθικοί αυτουργοί, που παραπλανούν πιέζουν και ξεγελούν. Ζητούν άνθρωποι μέσα στην αφέλεια τους τη βοήθεια μη γιατρών, και κάποιοι δέχονται να κατευθύνουν τις ζωές ανθρώπων υπάρχει παραβατικότητα, να το δει η πολιτεία. Έχουμε ασθενείς που έρχονται καθυστερημένα στα νοσοκομεία, δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό. Χθες στο Παπανικολάου ασθενής πέταξε τα σωληνάκια, χρειαζόταν οξυγόνο, και έφυγε από το τμήμα. Τον βρήκαμε στα παγκάκια του Παπανικολάου ημιθανή και τον επιστρέψαμε πίσω. Προφανώς είχε άκουσε κάποιες “συμβουλές”», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Καπραβέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ