ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμούς... Πολυτεχνείου ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρυθμούς... Πολυτεχνείου ο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει αυτή τη φορά να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις μνήμης και, κυρίως, την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, όπως έγινε πέρυσι.

Για να στηρίξουν αυτή τους την εκτίμηση βασίζονται και στη σύσκεψη που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους πρυτάνεις προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων και να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Από την άλλη, βεβαίως, κρατάνε μικρό καλάθι φοβούμενοι δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Όπως κι αν έχει, το Πολυτεχνείο μάλλον θα αποτρέψει τον Αλέξη Τσίπρα από το να περιοδεύσει σε κάποια περιφέρεια της χώρας αυτή την εβδομάδα, μολονότι τα μηνύματα από τις περιοδείες σε Εύβοια και Θράκη ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Όσον αφορά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουν στην πάγια θέση τους να μην σχολιάζουν δημοσκοπήσεις, αν και στέκονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και της συγκεκριμένης που μαρτυρούν ραγδαία φθορά της ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τείνει να χάσει το μομέντουμ ελέγχου των εξελίξεων, γεγονός που σημαίνει κι ότι ο σχεδιασμός του για εκλογές την άνοιξη μάλλον απομακρύνεται.

Ιδίως αν η πανδημία και η ακρίβεια χτυπήσουν κόκκινο τους επόμενους μήνες, κάτι που μοιάζει και το πιο πιθανό. Βεβαίως πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της μάχης ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ που αποτελεί αστάθμητο παράγοντα ακριβώς γιατί είναι άγνωστο και το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ανησυχούν από τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ την οποία αποδίδουν κυρίως σε συναισθηματικούς παράγοντες: στο θάνατο της Φώφης Γεννηματά και στην επανάκαμψη του Γιώργου Παπανδρέου κι γενικότερα του παπανδρεϊσμού, που συγκινεί την κεντροαριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Δύσκολα, πάντως, κρύβουν στην Κουμουνδούρου την προτίμησή τους στον κ. Παπανδρέου για δύο λόγους: πρώτον, δεν τον θεωρούν επικίνδυνο για την πρωτοκαθεδρία τους στον προοδευτικό πόλο λόγω του πρότερου πολιτικού του βίου και δεύτερον τον αντιμετωπίζουν ως έναν πολύ πιο πιθανό σύμμαχο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης σε σύγκριση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και, πολλώ δε μάλλον, τον Ανδρέα Λοβέρδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ