ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «σημαία» δεν συσπειρώνει πια - «Βλέπουν» πολιτική ανατροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Η «σημαία» δεν συσπειρώνει πια - «Βλέπουν» πολιτική ανατροπή

Επισήμως στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν σχολιάζουν τις δημοσκοπήσεις, ακόμα κι όταν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά μαρτυρούν ραγδαία πτώση της κυβέρνησης.

Επισήμως στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν σχολιάζουν τις δημοσκοπήσεις, ακόμα κι όταν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά μαρτυρούν ραγδαία πτώση της κυβέρνησης.

Ανεπισήμως στέκονται κυρίως σε ένα φαινόμενο που είναι πανευρωπαϊκό: η αποκαλούμενη «συσπείρωση γύρω από τη σημαία»rally around the flag») φαίνεται πως αποτελεί πλέον παρελθόν και οι κυβερνήσεις γίνονται έρμαια σκληρής κριτικής από τους πολίτες.

Κι αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι δεν κρύβουν πως η κακή κυβερνητική διαχείριση των ζητημάτων της πανδημίας και της ακρίβειας δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ανατροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουν πως σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ έχει απωλέσει 8,2 μονάδες.

Κι όσο κι αν τους ενοχλεί στην Κουμουνδούρου η δική τους δημοσκοπική στασιμότητα, παρηγοριούνται από το ότι το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να τσιμπά δημοσκοπικά από το κυβερνών κόμμα κι όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως, επίσης, πως δείχνει να απομακρύνεται το σενάριο αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα ακόμα κι αν γίνουν διπλές εκλογές και πως γκρεμίζεται το πολωτικό δίλημμα περί μονοκομματικής κυβέρνησης ή ακυβερνησίας που ήδη έχει θέσει στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ίδιοι άνθρωποι, εξάλλου, παρατηρούν πως η κόπωση του πληθυσμού από την παρατεταμένη πανδημική κρίση ευνοεί και την ανάπτυξη φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού, κυρίως ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους.

Ταυτοχρόνως, επισημαίνουν με νόημα πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχέση με τη υγεία και την οικονομία καθίστανται ημέρα με την ημέρα πιο δημοφιλείς από τις αντίστοιχες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, αν κι αναγνωρίζουν ότι υστερούν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κι άμυνας εξαιτίας και σφαλμάτων τους που έγιναν στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών συζητήσεων για τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Όπως κι αν έχει, η χθεσινή (Τρίτη) πολύ επιτυχημένη όσο και πρωτοφανής απεργία των επιχειρηματιών της εστίασης αποδεικνύει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη ραγδαία απομάκρυνση της ΝΔ από επαγγελματικές ομάδες που της έδωσαν μια άνετη πλειοψηφία στις εκλογές του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ