ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: «Οδικό χάρτη» για τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημικής έξαρσης «ξεδιπλώνει» η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: «Οδικό χάρτη» για τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημικής έξαρσης «ξεδιπλώνει» η κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα και τα «μαύρα» ρεκόρ στους επιδημιολογικούς δείκτες να «μεταφράζονται» σε εφιαλτικές εφημερίες των νοσοκομείων, η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει το ΕΣΥ, να «θωρακίσει» την ανοσία των πολιτών και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τη διασπορά εν όψει Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες πιθανότατα το απόγευμα της Πέμπτης, με στόχο να «ξεδιπλώσει» τη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και έως τις γιορτές.

Το βασικό μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν θα ληφθεί κανένα νέο μέτρο, ούτε θα επιβληθεί lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει βαρύτητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού, καλώντας τους πολίτες -ειδικά τους μεγαλύτερους σε ηλικία- να προχωρήσουν στην τρίτη δόση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παροτρύνει τους πολίτες άνω των 65 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων. Συγκεκριμένα, όπως αναμένεται να εξηγήσει, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, σε αυτό το πλαίσιο, τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού στη χώρα μας θα εξακολουθούν να ισχύουν για τους άνω των 65 ετών εφόσον κάνουν την τρίτη δόση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση ενισχύει το ΕΣΥ, αναφερόμενος στην προσφορά και του ιδιωτικού τομέα, τόσο σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές κλινικές όσο και τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί εθελοντικά στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών.

Ο κ. Μητσοτάκης από το Λονδίνο χθες στη διάρκεια της συνέντευξής του στο ITV αναγνώρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βοηθηθούν γιατροί και νοσηλευτές ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της επιδημίας. Σημείωσε όμως εμφατικά: «Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει στο διάγγελμά του γιατί είναι σημαντικό -εν μέσω και της ενεργειακής κρίσης- να παραμείνει ανοιχτή η Οικονομία.

Όπως ξεκαθαρίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η παρούσα στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας δεν αλλάζει και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Άλλωστε το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Λονδίνο, ενώ απορρίπτονται οι επιλογές άλλων χωρών, όπως η Αυστρία, που έχει επιβάλλει lockdown στους μη εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πίεση στους ανεμβολίαστους θα συνεχιστεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους. Με δεδομένες τις χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου, είναι προφανές ότι η πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους θα είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη -κάτι που επί της ουσίας παραπέμπει σε ένα ιδιότυπο «lockdown» για τους μη εμβολιασμένους.

Πάντως, και οι εμβολιασμένοι θα κληθούν να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη και το ιικό φορτίο που υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας ιδιαίτερα αυξημένο. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υιοθετείται η πρόταση για διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ αντίθετα στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στο Δημόσιο με στόχο τη μείωση του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος, αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό που έχουν ήδη ξεπεράσει τα επτά εκατομμύρια.

Επικαλούμενοι τα διαθέσιμα στοιχεία από τους κυριότερους δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «μία τάση σταθεροποίησης και μείωσης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», ένδειξη, που όπως λέγεται, «πιθανώς να σημαίνει πως βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες της κορύφωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος».

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η στρατηγική που ακολουθείται - το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων - αποδίδει καρπούς, ενώ σχετικά με το θλιβερό θέμα των απωλειών από τον κορωνοϊό, από την κυβέρνηση παραπέμπουν σε ειδική ενημέρωση για το θέμα, που θα κάνει την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και εν προκειμένω για τα συγκριτικά στοιχεία των θανάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως σημειώνεται, όλες οι χώρες δεν καταγράφουν τις απώλειες από τον Covid με τα ίδια κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ