ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή του διαγγέλματος Μητσοτάκη: Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση της πανδημίας

Εν αναμονή του διαγγέλματος Μητσοτάκη: Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση της πανδημίας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τον κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου.

Εν μέσω σεναρίων για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων προστασίας, ο πρωθυπουργός, στο αποψινό διάγγελμά του, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υιοθετήσει ούτε lockdown αλλά ούτε και νέα μέτρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να μείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνία και πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στον αρχικό σχεδιασμό της που περιλαμβάνει την αύξηση των εμβολιασμών, την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με το επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου της τήρησής τους και η αδιάλειπτη θωράκιση του ΕΣΥ μέσα και δυναμικό.

Όπως άλλωστε προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει η κοινωνία ανοιχτή.

Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους και στις γιορτές

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος από το Λονδίνο έβαλε πάγο στα σενάρια για την υιοθέτηση μοντέλου ολικής καραντίνας για την κατηγορία των ανεμβολίαστων πολιτών, θα ξεκαθαρίσει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης, είναι να διατηρήσει το πλαίσιο των περιορισμών που ισχύουν στην καθημερινότητα τους και κατά την περίοδο των εορτών.

Με άλλα λόγια ρεβεγιόν κατ’οίκον και πραγματοποίηση αγορών μόνο με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

Παράλληλα στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, θα στοχεύει στην ενθάρρυνση των πολιτών άνω των 65 ετών να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική τους κάλυψη με την πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης.

Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται η παρότρυνση της πολιτείας να συνοδευτεί από την καθιέρωση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού. Από την άλλη δεν είχε οριστικοποιηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εάν η χορήγηση της τρίτης δόσης να συνδέεται με κάποιας μορφής προνόμια. Σε αυτό το πεδίο όμως κατά πληροφορίες θα αναφερθεί στην πανευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να μπει ημερομηνία λήξης στην εγκυρότητα της «ελευθέρας» για την πρόσβαση σε αμιγείς χώρους.

Οι εφεδρείες στο ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στην τάση μεγέθυνσης που καταγράφουν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα μέσα σε δύο εβδομάδες κλείστηκαν 292.000 ραντεβού μόνο για την πρώτη δόση και 105.000 για την αναμνηστική δόση.

Επιπλέον το τελευταίο εικοσιτετράωρο χορηγήθηκαν 18.000 πρώτες δόσεις εμβολίων και 45.600 για την τρίτη δόση. Αριθμητικά μεγέθη τα οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική ανάλυση, αντανακλούν τον θετικό αντίκτυπο της στρατηγικής που ακολουθείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του θα αναφερθεί στη σύνδεση των εμβολιασμών με την αποτελεσματική αναχαίτιση του κορωνοϊού και συνεπακόλουθα με την αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αναμένεται σύμφωνα με συνεργάτες του να κάνει ειδική μνεία στα στοιχεία που αποδεικνύουν τη ισχυρή στήριξη του ΕΣΥ μέσα από την αύξηση κλινών covid αλλά και την ενεργοποίηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Θα ευχαριστήσει όσους ιδιώτες γιατρούς εθελοντικά εντάχθηκαν στο σύστημα των εφημεριών του συστήματος υγείας και θα υπενθυμίσει ότι όσοι αρνηθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της επίταξης των υπηρεσιών τους

Κριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα αναμένεται να αναφερθεί και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα επισημάνει δηκτικά το γεγονός, ότι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απέναντι στην κυβέρνηση για το ζήτημα της πανδημίας.

Θα διατυπώσει κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την υγειονομική κρίση λέγοντας «όχι» σε κάθε μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα στηλιτεύσει δε, την σπουδή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να προαναγγείλει την απάντηση του, στο μήνυμα του πρωθυπουργού, προτού αυτό ανακοινωθεί επισήμως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ