ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις για τα συμπληρωματικά μέτρα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις για τα συμπληρωματικά μέτρα
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το παράθυρο των σημειακών αλλαγών που δεν  παρεκκλίνουν από τη βασική φιλοσοφία των μέτρων που εφαρμόζονται και για τις οποίες η κυβέρνηση, δια στόματος Γιάννη Οικονόμου, μιλούσε από τις αρχές της εβδομάδας.

Οι «δείκτες βαρύτητας»

Στο σαρανταοκτάωρο που προηγήθηκε των ανακοινώσεων έλαβαν χώρα πυρετώδεις συζητήσεις. Οι αποφάσεις που σχηματοποίησαν τον οδικό χάρτη για το επόμενο δίμηνο, σταθμίστηκαν πάνω στην εύθραυστη σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά και σε πτυχές που συμβάλλουν στην επιδείνωση του μεγέθους της διασποράς, όπως οι καιρικές συνθήκες.

Η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ανοιχτή μέχρι και τον καθιερωμένο πρωινό καφέ, και μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να άναψε το πράσινο στα συμπληρωματικά μέτρα μόλις το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Προς επίρρωσιν αυτού του γεγονότος, αρμόδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η μετάδοση του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίσης οριστικοποιήθηκε στο ίδιο, χρονικά, ορόσημο.

Οι κυβερνητικοί προβολείς φώτιζαν και τις παρεμβάσεις που έγιναν σε επίπεδο κορυφής για την αντιμετώπιση της πανδημίας κα ενόψει της κορύφωσης αυτού το κύματος, σε χώρες με σαφώς πιο επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση αλλά και πιο ενισχυμένα Συστήματα Υγείας. «Όλα τα κράτη προσαρμόζουν συνεχώς τη στάση τους ανάλογα με τη συμπεριφορά του ιού, τις τοπικές, δημογραφικές ιδιομορφίες, αλλά και την ισορροπία μεταξύ της επάρκειας ενός μέτρου και της δυνατότητάς του να εφαρμοστεί και να αποδώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Πλαισιώθηκε δε, από την διακριτή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευέλικτο χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθείται. Με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στους καρπούς που ήδη αρχίζουν να αποδίδουν, οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την ανάσχεση της έξαρσης της πανδημίας μέσω της ενίσχυσης των εμβολιασμών: «Ήδη, οι τελευταίες πρωτοβουλίες μας έχουν αποτέλεσμα: τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει».

Ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους μπορεί να σφίγγει ενόψει και των εορτών, ωστόσο ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές επιλογές. «Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς. Όπως έχω πει, περισσότερο από μία λάθος άποψη με πληγώνει μία λάθος απώλεια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε: «Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα».

Το μπλόκο στους ανεμβολίαστους

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αποκάλυψε ότι τη νέα κυβερνητική προετοιμασία που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των ευρωπαϊκών αποφάσεων: «Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας»

Έτσι σε λιγότερο από 72 ώρες, ενεργοποιείται το μπλόκο σε όλους τους ενήλικες ανεμβολίαστους πολίτες, το οποίο εκτός από την εστίαση και άλλες κλειστές αίθουσες, οι οποίες δεν θα είναι προσβάσιμες όπως μέχρι και σήμερα με την επίδειξη αρνητικού τέστ. «Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν», τόνισε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, δίνεται σε χρονικό περιθώριο ενός μήνα σε όλα τα άτομα άνω 60 ετών, για να κάνουν και την τρίτη δόση διαφορετικά το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς δεν θα είναι πλέον έγκυρο. Ακόμη επεκτείνεται στον στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης

Ακόμη θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι: «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος εντείνεται και η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, με την αξιοποίηση που ήδη γίνεται, ιδιωτικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών και ταυτόχρονα με προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ