ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Η σύμβαση για το Αεροπορικό Κέντρο στην Καλαμάτα ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο

Τσίπρας στη Βουλή: Η σύμβαση για το Αεροπορικό Κέντρο στην Καλαμάτα ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης ευθυνών, όπως ορίζει το Σύνταγμα για τις περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. 

«Σας προειδοποιώ. Μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συζήτησης σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Μη διανοηθείτε να μη φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή. Να πάρουν απόφαση οι βουλευτές. Μην κρυφτείτε πίσω από το γενικότερο πλαίσιο μίας αμυντικής συμφωνίας. Μην υπογράψετε αυτή τη σύμβαση έχοντας στο μυαλό σας ότι θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ».

Ανεβάζοντας περισσότερο τους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το θέμα αυτό θα διερευνηθεί όταν επανέλθει το κόμμα του στην εξουσία. «Την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος», είπε για να συμπληρώσει:

«Μην ξεχνάτε ότι δεν θα είστε ισόβια στη διακυβέρνηση του τόπου με την αλαζονεία της εξουσίας που έχετε. Όποτε και αν κάνετε εκλογές θα δείτε την πραγματική δημοσκόπηση. Και μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει παραγραφή, έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτήν την πρωτοφανή ζημία του Δημοσίου δεν θα αφήσουμε έτσι ως αυριανή κυβέρνηση».

Στην ομιλία του επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι υπερασπίζεται μια απόφαση που ζημιώνει το δημόσιο, ενώ υπάρχει εναλλακτική πρόταση. «Δεν σας επιτρέπω ξανά κύριε Παναγιωτόπουλε να απευθυνθείτε σε αυτήν εδώ την παράταξη με όρους πατριδοκαπηλίας», είπε σε έντονο ύφος και ζήτησε να υπάρξει λογοδοσία.

«Είναι άλλο να ενισχύεις το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, και άλλο να φέρεις συμφωνίες που όχι μόνο έχουν οσμή σκανδάλου, αλλά σκανδαλωδώς ζημιώνουν το Δημόσιο. Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση να μην ενισχύσει και αναβαθμίσει την Πολεμική Αεροπορία. Ζητάμε να έχει ευθύνη και για το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Ζητάμε η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων να στηρίζεται στην αξιοσύνη των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας είχα πει ότι γνωρίζω το θέμα καλά προσωπικά, το χειρίστηκα ως πρωθυπουργός το 2019. Γνωρίζω λεπτομέρειες και σας προειδοποιώ. Μην προχωρήσετε σε μία σύμβαση που ζημιώνει σκανδαλωδώς το Δημόσιο. Αυτήν την ώρα που μιλάμε, αυτό που κάνετε είναι σαν να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο, και αντί να το αγοράσει, να δίνει σε κάποιον διπλάσιο ποσό της αξίας του και μετά να το παίρνει σε leasing. Ξέρετε ότι η αγορά 10-12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών έχει κόστος σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Και ότι το συνολικό κόστος υποστήριξης και αναβάθμισης δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. σε βάθος 20ετίας. Και δίνετε 2 δισ. για να αγοράσει τα αεροσκάφη μία ισραηλινή εταιρία, γιατί δεν τα έχει, και να μας τα δώσει leasing. Τι λογική έχει αυτό;», είπε και πρόσθεσε:

«Στην πρώτη τριετία τα χρήματα που θα δοθούν από το Δημόσιο φθάνουν για να αγοράσουμε τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. - Η συνολική υπέρβαση της επιλογής σας σε βάθος 20ετίας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. 50 εκατ. το χρόνο υπέρβαση. Έχουμε αυτήν την πολυτέλεια; Από μία κυβέρνηση που επί των ημερών της ξανά το χρέος εκτοξεύθηκε στο 210% του ΑΕΠ;», διερωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ