ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ακρίβεια, εξεταστική και προϋπολογισμός οι νέες μάχες στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Ακρίβεια, εξεταστική και προϋπολογισμός οι νέες μάχες στη Βουλή
INTIME

Έκθετοι θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως έμειναν στην κυβέρνηση από τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του κόμματος για τη «σκανδαλώδη», όπως τουλάχιστον τη χαρακτηρίζουν, αύξηση του κόστους του εξοπλιστικού προγράμματος για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως βασικός υπεύθυνος γι’ αυτή την υπερκοστολογημένη σύμβαση, την οποία αποφεύγει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος να φέρει στη Βουλή, δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε προσωπικώς με τους ανάδοχους Ισραηλινούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έχει προσωπική γνώση της υπόθεσης αφού την είχε διαχειριστεί, με εντελώς διαφορετικό τρόπο, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Πέρα από την τελευταία υπερκοστολόγηση κατά 470 εκατομμύρια ευρώ ως δήθεν τιμαριθμική αναπροσαρμογή, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκονται στο ότι τα πρώτα τρία χρόνια θα πρέπει να δώσει η ελληνική πλευρά στην ισραηλινή εταιρεία προκαταβολή 600 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή επί της ουσίας θα τους δώσουμε λεφτά για να αγοράσουν τα αεροπλάνα και μετά για να μας πουλήσουν την υπηρεσία.

Οι κοινοβουλευτικές μάχες, ωστόσο, και προσωπικώς για τον κ. Τσίπρα δεν σταματούν εδώ.

Τη Δευτέρα αναμετράται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια που ο ίδιος προκάλεσε.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν, βασιζόμενοι και σε δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους, ότι η εκτόξευση των τιμών πληγώνει την κυβέρνηση περισσότερο κι από την πανδημία.

Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση θα πατήσει κι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για αδράνεια και σε αυτό το ζήτημα, καθώς και για κλείσιμο του ματιού στην αισχροκέρδεια, ιδίως στο χώρο της ενέργειας σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, σήμερα Σάββατο συσκέπτονται μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό το συντονισμό της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγας Γεροβασίλη, οι βουλευτές που θα συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα, την Opinion Poll και την Enterprise Greece.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, διαδικαστικής υφής, θα γίνει την Τρίτη ενώ εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τελικώς ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σημειώνεται, επίσης, πως την Τρίτη εισάγεται στις αρμόδιες επιτροπές κι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ