ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί: Γρίφος για δυνατούς λύτες οι άνω των 60 ετών

Εμβολιασμοί: Γρίφος για δυνατούς λύτες οι άνω των 60 ετών
Πάνω από μισό εκατ. πόλίτες άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοi. INTIME NEWS

Γρίφος για δυνατούς λύτες φαίνεται να είναι για την κυβέρνηση η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, κατηγορία στην οποία 575.000 άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Το επεσήμανε εμφατικά στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχετική ερώτηση απηύθυνε το CNN Greece, προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την Παρασκευή, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, όπου εξειδικεύτηκαν τα μέτρα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα για «πανδημία ανεμβολίαστων» και για το γεγονός, ότι «θρηνούμε αχρείαστες απώλειες».

«Πράγματι έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση της ηλικίας άνω των 60 ετών», απάντησε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής, αυξήθηκε κατά δύο μονάδες τις τελευταίες ημέρες, παραμένει ωστόσο αρκετά πίσω από τις ηλικιακές ομάδες 18 -40, άνω των 70 και άνω των 80 ετών».

Σημειωτέον, οι άνω των 60 ετών περιλαβάνουν παραγωγικές ηλικίες, αλλά και στις ηλικίες που κινούνται και διασκεδάζουν, επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Φαίνεται πάντως ότι το μισό εκατομμύριο της ηλικιακής αυτής ομάδας, αποτελεί ισχυρό τείχος ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό και ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού.

Τα 137.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για πρώτη δόση.

Οι 343.000 για δεύτερη δόση και οι 420.000 για την τρίτη δόση. Τουλάχιστον με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την 3η ενισχυτική δόση για να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Συγκεκριμένα, η αναμνηστική δόση θα γίνεται στο 6μηνο, ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επίσης, 82% των εκπαιδευτικών και περίπου 70% των ιερέων, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Παραμένουν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Αναφορικά με τους 6.000 υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, δόθηκαν κίνητρα και ήδη έχουν τοποθετηθεί επικουρικοί. Από τους 6.000, οι 2.500 είναι νοσηλευτές, οι 500 γιατροί και οι υπόλοιποι διοικητικό προσωπικό. Επίσης, όσον αφορά στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών- το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε ήδη- τελικά θα απαιτηθούν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας 80 γιατροί και όχι περισσότεροι.

Ο Θάνος Πλεύρης, επανέλαβε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά προστατευτικού, με στόχο να μην κλείσει ξανά η κοινωνία και η οικονομία.

Έτσι, εφεξής, οι ανεμβολίαστοι εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά, κλπ. ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Κυλιόμενο ωράριο

Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την αστυνομία, το Λιμενικό σώμα και Ακτοφυλακή, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μονάδα της Αγοράς για την εφαρμογή των μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ