ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό ροκ» από Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια

«Σκληρό ροκ» από Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που έχει δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυριά και την ατολμία της να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης και κίνησης, καθώς και με την επιβολή αυστηρών ελέγχων εναντίον των καρτέλ στην αγορά αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που είχε ζητήσει με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής στις 2 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, ανάμεσα σε άλλα, αναμένεται να τονίσει πως τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και τρία χρόνια.

Παραλλήλως, η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, όπως αυτά που έχει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους κι αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών κι επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης.
  • Επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες.
  • Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%.
  • Ουσιαστική ελάφρυνση των πληγέντων από την πανδημία, με διαγραφή μέρους των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το ότι δεν λαμβάνει τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες κι έχει από πρόθεση ανατρέψει το ρόλο που παραδοσιακά είχε η ΔΕΗ στον προσδιορισμό της τιμής της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν ασκεί τα καθήκοντά της σε σχέση με τις ρυθμιστικές Αρχές (ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού), ώστε αυτές να επιτελέσουν, επιτέλους, το ρόλο τους σε σχέση με την κερδοσκοπία.

Αντιθέτως, με συνοπτικές διαδικασίες κι εν μέσω βαθιάς ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικοποιεί τον ΔΕΔΔΗΕ– ένα από τα μονοπώλια στον κρίσιμο τομέα της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος– και, μάλιστα, με τέτοιο τρόπο που υπονομεύει αναγκαίες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ εκχωρεί σε ιδιώτες έναν ακόμα ενεργειακό φορέα και κρίσιμο εργαλείο άμεσης δημόσιας παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ. Και το έπραξε, μάλιστα, η κυβέρνηση με αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την οποία αυθαιρέτως απόκλεισε τον βασικό μέτοχο που είναι το Δημόσιο, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο νοικοκυριά κι επιχειρήσεις όμηρους στις κερδοσκοπικές διαθέσεις τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από ένα καρτέλ ιδιωτών παρόχων.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί σε Λάρισα και Βόλο, Πέμπτη και Παρασκευή αντιστοίχως, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών περιοδειών του.

Στο νομό Λάρισας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρεθεί στην αγροτική περιοχή της Αγιάς, ενώ θα μιλήσει το βράδυ της Πέμπτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης της Λάρισας.

Στο Βόλο θα επισκεφθεί το πολύπαθο νοσοκομείο της πόλης και θα κάνει μια βόλτα στην αγορά.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας θα έχει πιθανότατα συνάντηση, στην Αθήνα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ