ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Φον ντερ Λάιεν: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο με 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 60

Μητσοτάκης σε Φον ντερ Λάιεν: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο με 3η δόση εμβολίου για τους άνω των 60
AP Photo

Επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία προτείνει την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ε.Ε. έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη.

Στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην άνω του 90% αποτελεσματικότητα που προσφέρει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο να προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο και ζητά «να μην χαθεί χρόνος για την προστασία των πιο ευαίσθητων ηλικιακών ομάδων».

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο για να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας, ειδικά εφόσον η τρίτη δόση έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική (άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών COVID-19 αποτελεσμάτων περιλαμβανομένου του θανάτου, αλλά επίσης προστατεύει κατά των μολύνσεων και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή.

«Πιστεύω ότι η υποχρεωτική τρίτη δόση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας και σας ζητώ ευγενικά να το εξετάσετε και να το συζητήσετε με τα άλλα κράτη μέλη» καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει προ ημερών την απόφασή του να αποστείλει σχετική επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού

«Αγαπητή Ούρσουλα

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν αυτή τη στιγμή αναζωπύρωση λοιμώξεων από SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι τώρα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη μολυσματικότητα της παραλλαγής Δέλτα (B.1.617 2) του SARS-CoV-2 και στη μείωση της ανοσίας των εμβολιασμών που χορηγήθηκαν μήνες νωρίτερα.

Αν και αναγνωρίζω ότι επί του παρόντος υπάρχει διαφορά μεταξύ των κρατών μελών στα προγράμματα εμβολιασμού τρίτης δόσης, πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών μας, ειδικά επειδή η τρίτη δόση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική (πάνω από 90%) στην πρόληψη σοβαρών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, αλλά και στην προστασία από συμπτωματική λοίμωξη και στη διατήρηση της υγείας των πολιτών μας και εκτός νοσοκομείων.

Ενόψει της τρέχουσας αναζωπύρωσης, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει εμβολιαστικά προγράμματα τρίτης δόσης είτε για όλους τους ενήλικες, όπως η χώρα μου, είτε μόνο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ως άτομα υψηλού κινδύνου. Ανεξάρτητα από αυτή τη διαφορά, ωστόσο, επιστημονικά στοιχεία προτείνουν και όλοι συμφωνούμε η τρίτη δόση να συνιστάται ανεπιφύλακτα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Προς την κατεύθυνση αυτή, γράφω για να προτείνω η τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 να θεωρηθεί ως προϋπόθεση ασφαλούς ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία που επέτρεψε την περαιτέρω ασφαλή επιστροφή στα ταξίδια από χώρα σε χώρα.

Μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία της κίνησης.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας και σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη μέλη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ