ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η επίσκεψη δικαιώνει την προσπάθεια να υπερασπιστούμε πανανθρώπινες αξίες

Αλ. Τσίπρας: Η επίσκεψη δικαιώνει την προσπάθεια να υπερασπιστούμε πανανθρώπινες αξίες
Στιγμιότυπο από βίντεο με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Χαρίτο και την ΕΡΤ, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη και αφότου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ιστορική συνάντηση που εξέπεμψε πολύ δυνατά οικουμενικά μηνύματα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, την επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την υπερηφάνεια που πρέπει να έχει η χώρα για τη στάση του ελληνικού λαού, σε μια εποχή όπου σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις μίσους και διχασμού.

Μιλώντας σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει μια κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των πανανθρώπινων αξιών».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή επίσκεψη γιατί, όπως σημείωσε, αποδεικνύει σε μια κρίσιμη στιγμή ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκαν πανανθρώπινες αξίες.

Παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, τις οικονομικές δυσκολίες, τις αντιξοότητες, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιμετώπισαν μια τρομακτική προσαρμογή από διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς για να σωθεί η ελληνική οικονομία, έδειξαν στον αδύναμο συνάνθρωπο αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

«Την ίδια στιγμή που σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης στα σύνορα είχαμε σκηνές που δεν ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ειδικότερα, τόνισε ότι η επίσκεψη ανέδειξε ότι, πρώτον, η Ελλάδα και ο λαός κράτησαν μια στάση αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, αξιών και, δεύτερον, ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά καθολικό.

Για την επίσκεψη του Πάπα

«Γι' αυτό ήρθε και ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας», τόνισε. Πρόσθεσε ότι, βεβαίως, ήταν στο πλάι του οι προκαθήμενοι της ορθοδοξίας και εξήγησε αυτό έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό:

  • οι ηγεσίες των δυο δογμάτων του χριστιανισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια κρίσιμη στιγμή για να αναδείξουν τις πανανθρώπινες αξίες του χριστιανισμού και της οικουμένης,
  • η Ελλάδα δεν είναι μόνη αλλά χρειάζεται βοήθεια, «γιατί στις πλάτες της είναι ένα καθολικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της».


Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το οξύμωρο είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης χτίζουν τείχη, και είπε πως αισθάνεται ότι «η επίσκεψη αυτή αναγνωρίζει και δικαιώνει μια προσπάθεια να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες πανανθρώπινες».

Επισήμανε ότι έρχονται στο μυαλό του οι στιγμές εκείνες, όπου σε κρίσιμες συνόδους «η Αθήνα προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα αυτονόητα», όταν κάποιοι τής ζητούσαν να κάνει επαναπροωθήση στη θάλασσα, όταν κάποιοι την κατηγορούσαν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να φυλάξει σύνορα. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν: «πώς μπορεί κανείς να φυλάξει θαλάσσια σύνορα χωρίς να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές;»

Για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε τώρα μια συμφωνία που έχει δυσκολίες, μια συμφωνία όμως που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την υλοποιήσουμε χωρίς να παραβούμε τη διεθνή νομιμότητα και τις αξίες μας».

Για την εύλογη, όπως είπε, κριτική που δέχεται από ορισμένους –ότι είναι μια συμφωνία που έχει προβλήματα– τόνισε ότι προτιμά μια συμφωνία με προβλήματα παρά μια μη συμφωνία. Αυτό γιατί, όπως εξήγησε, αν δεν είχαμε μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία σήμερα θα βλέπαμε τις ίδιες ή μεγαλύτερες ροές.

Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες» που τον κατηγορούσαν εντός της χώρας, αμέσως μετά την πρώτη άκαρπη σύνοδο (σ.σ. 7 Μαρτίου) –όταν αποφάσισε να πάει στη Σμύρνη (σ.σ. την αμέσως επομένη)– ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας.

Πρόσθεσε δε ότι τελικά αποδεικνύεται πως στην εξωτερική πολιτική όταν έχεις σχέδιο, πρέπει να τολμάς κιόλας. «Τολμήσαμε και πήραμε μια συμφωνία που μέχρι στιγμής εφαρμόζεται από την άλλη πλευρά», είπε και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αφήσει στη χώρα μας να λειτουργήσουν διαδικασίες έξω από το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο: η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα γίνει ad hoc, δεν θα γίνει συλλογικά, δεν θα απορρίπτουμε αιτήματα συλλογικά με βάση την εθνικότητα.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, αν υπερβαίνοντας της αξίες της, η κυβέρνησή του είχε κάνει όλα αυτά για τα οποία της ασκήθηκε κριτική (ότι έδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες χωρίς να έχει διασφαλίσει κάποιο αντάλλαγμα, ότι δεν είναι επαρκώς κατασταλτική στη θάλασσα απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους σε σάπιες βάρκες, ότι δεν εκκενώνει με βίαιο τρόπο την Ειδομένη και τον Πειραιά), τότε «δεν θα είχαμε τη διεθνή αναγνώριση», η οποία είναι ακριβώς τέτοια «επειδή υπερασπιζόμαστε αξίες».

«Όμως δεν είμαστε το ίδιο», είπε και τόνισε ότι:

Αυτό είναι το πλεόνασμα που έχει η Ελλάδα, μπορεί να μην είναι δημοσιονομικό αλλά είναι πλεόνασμα αξιών.

Σημείωσε ότι τούτη την ώρα το βάρος πρέπει να πέσει στο να λειτουργήσει η συμφωνία, πιέζοντας για να κινήσει την επανεγκατάσταση (resettlement) και τη μετεγκατάσταση (relocation), να πιέσουμε την Ευρώπη να δεχτεί πρόσφυγες και να μοιράσει το βάρος.

Τεράστια πρόοδος

Είπε ότι κατά τη σημερινή, τρίτη επίσκεψη του στη Μυτιλήνη, είδε τεράστια διαφορά στην οργάνωση και τις δομές.

Επισήμανε ότι, εκτός της Ειδομένης, όπου υπάρχουν περίπου 8.000-10.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν με δική τους επιλογή, σε όλη την ενδοχώρα υπάρχουν περίπου 40.000 θέσεις φιλοξενίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων –όπως είπε– είναι σε πολύ υψηλά στάνταρ.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρονται 90.000 γεύματα ημερησίως, σημειώνοντας πως είναι τουλάχιστον μίζερο να λέει κανείς «πού είναι το κράτος, πού είναι η πολιτεία».

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρέπει να παραδεχτούμε πως «αυτό που κατάφερε η ελληνική διοίκηση», το γεγονός ότι «έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε μια προσφυγική κρίση παγκόσμια, δεδομένου ότι το βάρος του πλανήτη έχει πέσει στους ώμους μιας μικρής χώρας που είναι σε οικονομική κρίση, ότι τα χρήματα δεν εκταμιεύονται από την ΕΕ και βάζουμε πολλές φορές από την τσέπη μας, είναι ένα μικρό θαύμα».

Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα οφείλει να δείξει αλληλεγγύη, μεγαλείο ψυχής αλλά και το ότι έχει αποδείξει πως είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία και πως το διαφορετικό και το ξένο δεν είναι απειλή, αλλά πλούτος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ