ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα με συνεταιριστές στον Τύρναβο - «Αντέχετε;» ήταν η πρώτη ερώτησή του

Συνάντηση Τσίπρα με συνεταιριστές στον Τύρναβο - «Αντέχετε;» ήταν η πρώτη ερώτησή του
Τσίπρας στους συνεταιριστές στον Τύρναβο: «Αντέχετε»; CNN Greece

«Αντέχετε»; Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεταιριστές που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασία και Προώθησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Τυρνάβου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του συνεταιρισμού όπου πραγματοποιείται συσκευασία αχλαδιών τύπου κρυστάλι.

Οι παραγωγοί έθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: υψηλό κόστος παραγωγής- αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο, γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, φάρμακα)-, υψηλά τραπεζικά επιτόκια, έλλειψη ρευστότητας, άρδευση. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, επισήμανε πως στην Ισπανία έχει επιδοτηθεί πολύ γενναιόδωρα το αγροτικό πετρέλαιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, συμβούλευσε χαριτολογώντας τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ, Σωτήρης Ταμπώση, «να πάρει χάπι για την πίεση όταν του έρθει ο επόμενος λογαριασμός αγροτικού ρεύματος». Ο κ. Ταμπώσης, από την πλευρά του, αποκάλεσε εν τη ρύμη του λόγου τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώην πρωθυπουργό για να πάρει την απάντηση από τον κ. Τσίπρα πως «έπεσε κοντά».

Με τον Αλέξη Τσίπρα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Προώθησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Τυρνάβου βρέθηκε κι ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πρωτοστατήσει στο να αναγνωριστεί το κρυστάλι Τυρνάβου ως ΠΟΠ προϊόν, κάτι το οποίο αναγνώρισε ενώπιον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ, Σωτήρης Ταμπώσης.

Σε δήλωσή του στο CNN Greece ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως η επίσκεψη Τσίπρα είχε το χαρακτήρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και του υγιούς συνεργατισμού, σημειώνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολλά. Ο ίδιος σταχυολόγησε ως σημαντικότερα το κόστος παραγωγής, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και το πρόβλημα της άρδευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε και με τον νέο αγρότη και πολιτικό επιστήμονα Θανάση Καραΐσκο, ο οποίος του μίλησε για την αναγκαιότητα ενός βιώσιμου αρδευτικού προγράμματος με πολλά φράγματα, μακριά από τη λογική της εκτροπής του Αχελώου, για το αγροτικό πετρέλαιο για όλους κι όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους, καθώς και για το σχεδιασμό επανεκκίνησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί τευτλοπαραγωγοί και πρόκειται για ένα δυναμικό προϊόν. Ο κ. Τσίπρας του απάντησε χαρακτηριστικώς «να μην σε χάσουμε εσένα».

Με δραματικούς τόνους περιέγραψαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και συνολικά στο κόστος παραγωγής από τις ανατιμησεις και την ακρίβεια τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π στον Τύρναβο που συνομίλησαν με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Όπως εξήγησαν φέτος απορρόφησαν τις αυξήσεις και προσπάθησαν να μην μετακυλήσουν στην τελική τιμή των αγροτικών προϊόντων τις ανατιμήσεις, όμως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα του χρόνου θα πρέπει να κάνουν αυξήσεις 30% στην τιμή των προϊόντων. «Τα λιπάσματα αυξήθηκαν 60%, οι πρώτες υλες 30%,τα φάρμακα 30-60% και δεν ξέρουμε που θα φθάσουμε» τόνισε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχουν πάρει ακόμη το λογαριασμό του αυξημένου ρεύματος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τις τεράστιες αυξήσεις είναι πολύ μεγάλο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις «πόσο μάλλον για τις αγροτικές επιχειρήσεις όπου το αγροτικό κόστος ήταν επιβαρυμένο έτσι κι αλλιώς». Για αυτό, όπως τόνισε, φωνάζουμε στην Βουλή για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που πρέπει να είναι για όλους τους αγρότες και να δούμε και επιπλέον μέτρα στήριξης προς τους αγρότες.

«Αν ανέβουν 30% οι τιμές των προϊόντων θα έχουμε πρόβλημα γιατί θα αφεθεί η παραγωγή» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία που περιοδεύει από το πρωί στον νομό Λαρίσης. Τέλος οι αγρότες τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία που έχει ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής έως και 70% και τις καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις αλλά και με τα μεγάλα επιτόκια δανεισμού των αγροτών.

Ο ΑΣΕΠΟΠ απαριθμεί 120 μέλη κι αυτή τη χρονική περίοδο στις εγκαταστάσεις του συσκευάζονται αχλάδια και για εξαγωγή στο Ισραήλ και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στις 19:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε προγραμματισμένη ομιλία σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Divani Palace», ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στο Βόλο όπου θα επισκεφθεί το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο της πόλης και θα συσκεφθεί στη συνέχεια με επαγγελματικούς φορείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ