ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σάλπισμα Τσίπρα για αντί-ΝΔ μέτωπο από τα κάτω

ΣΥΡΙΖΑ: Σάλπισμα Τσίπρα για αντί-ΝΔ μέτωπο από τα κάτω
O A. Τσίπρας επιχειρεί να συγκροτήσει ένα προοδευτικό μέτωπο από τα κάτω, από την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς.

Ένα αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από την ανάποδη προσδοκά να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε κι από τη χθεσινή (Πέμπτη) ομιλία του στη Λάρισα.

Με αφορμή την πανδημία και την ακρίβεια θα επιχειρήσει να διασαφηνίσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη συντήρηση και στην πρόοδο, προσπαθώντας να θέσει προ των ευθυνών του αλλά και να προκαταλάβει τον επόμενο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ.

Για να το πετύχει για πρώτη φορά διαφοροποιήθηκε τόσο ξεκάθαρα από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, τις ρίζες του οποίου απέδωσε στην ακροδεξιά και στα ίδια πρόσωπα που βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από την πανδημία έχουν πάντα υπόψη τους το φόβο του για τη δημιουργία ενός ακροδεξιού μετώπου που θα του στερήσει ψήφους που αποδείχθηκαν υπερχρήσιμες το 2019 προκειμένου να κερδίσει την άνετη αυτοδυναμία των 158 εδρών.

Απέναντι ακριβώς σε αυτό το μπλοκ της σκληρής Δεξιάς ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να συγκροτήσει ένα προοδευτικό μέτωπο από τα κάτω, από την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, που θα πιέσει και για συμφωνία κορυφής ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ΚΙΝΑΛ και στο ΜέΡΑ 25, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Με τη φράση του «η δημοκρατία και το Σύνταγμα μας δίνουν τα όπλα. Ας τα χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, με αποφασιστικότητα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οφείλουμε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να απαντήσουμε στην αγωνία της κοινωνίας σήμερα», ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει στην ελάσσονα αντιπολίτευση τις συμμαχίες που συγκροτήθηκαν για την καταψήφιση εμβληματικών νομοσχεδίων για την κυβέρνηση, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ή ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, καθώς και πιο πρόσφατα η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα.

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας δεν τρέφει αυταπάτες πως αυτό το μέτωπο θα σχηματιστεί αύριο μεθαύριο, αλλά θα βασιστεί πάνω στη λαϊκή σοφία που θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμα κι από τη δεύτερη θέση, να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ