ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις - Κυβέρνηση: Βλέπει γαλάζια «κυριαρχία» και πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις - Κυβέρνηση: Βλέπει γαλάζια «κυριαρχία» και πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ
Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων από την κυβέρνηση INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω ενός σκηνικού γαλάζιας κυριαρχίας είναι κατά την κυβέρνηση το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν οι νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν.

Η αλήθεια των αριθμών όπως τιτλοφορείται, η ανάλυση αρμόδιων παραγόντων στα ευρήματα των ερευνών της Pulse για το SKAI και της Metron Analysis για το Mega, αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πλήξει την κυβέρνηση αλλά και να καρπωθεί την όποια φθορά αποκομίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει.

Η διπλή υπεροχή

Ως δηλωτικά του απόλυτου ελέγχου του πολιτικού περιβάλλοντος, κατά την ίδια ανάγνωση, υποδεικνύονται οι διψήφιες διαφορές στην πρόθεση ψήφου που φτάνει έως και στις 11 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποσκελίζει την απήχηση του Αλέξη Τσίπρα ακόμη και κατά 23%.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί και οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό. Αποδεικνύουν τελικά ότι πολιτικό πρόβλημα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει στάσιμος και δυσκολεύεται να πείσει τους πολίτες ότι αξίζει την ψήφο τους», λένε κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν δε: «Φαντάζει δε ακόμη πιο αστεία η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είναι ο «αυριανός Πρωθυπουργός». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αφού ανακαλούσαν την φράση: «Στον επόμενο τόνο θα είναι η ώρα του λαού», την οποία χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη, κοινοβουλευτική αναμέτρηση με το Πρωθυπουργό, σημείωναν με το ίδιο δηκτικό ύφος: «Με τι ρολόι; Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια. Αν κάποιος θέλει πραγματικά κάτι με ειλικρίνεια το λέει και με το όνομά του».

Η αγωνία της Κουμουνδούρου

Κατά την ίδια ανάλυση οι ισχυρισμοί και οι κραυγές που επιστρατεύει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύουν στην ανακοπή των απωλειών που έχει από τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο και στις δυο μετρήσεις καρπώνεται τις εισροές ψηφοφόρων: «Το βασικό θέμα του Αλέξη Tσίπρα γι’αυτό δεν είναι ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Αλλού κοιτάει και θέλει να επισπεύσει τις εξελίξεις. Να σιγουρέψει ότι είναι δεύτερος. Δεν νομίζω ότι χτυπάει η καμπάνα για εμάς» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα διευκρίνιζε ότι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι: «Να σιγουρέψει ότι θα είναι δεύτερος και με διαφορά από τον τρίτο». Στην κυβέρνηση πάντως δεν περνά απαρατήρητο το δημοσκοπικό αποτύπωμα που καταγράφει η επικείμενη εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αναγνωρίζεται δηλαδή ότι δημιουργείται μια δυναμική και ταυτόχρονα γίνεται η παραδοχή ότι οι κυβερνητικές κεραίες είναι στραμμένες προς τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Ξεκαθαρίζεται όμως ότι οι διαδικασίες μπορεί να παρακολουθούνται όμως αυτό δεν συνεπάγεται και την οποιαδήποτε γαλάζια ανάμιξη: «Καθαρές κουβέντες δηλαδή. Με το σεβασμό που πρέπει να παρακολουθεί κανείς τέτοιες διαδικασίες τέτοιες. Τη σημασία που πρέπει να τους αποδίδει και με το σεβασμό που πρέπει να παρακολουθεί διαδικασίες που απευθύνονται στην κοινωνία, στον κόσμο». Σε αιχμηρό ύφος μάλιστα οι κυβερνητικές πηγές συμπλήρωναν: «Είναι σημαντικό τα κόμματα στην κοινωνία, στις διαδικασίες ανάδειξης των κορυφαίων του οργάνων. Εκτός από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν το κάνουν και άλλα κόμματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ