ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουηδία: Επανεξελέγη στην πρωθυπουργία η Μαγκνταλένα Άντερσον

Σουηδία: Επανεξελέγη στην πρωθυπουργία η Μαγκνταλένα Άντερσον
Η Μαγκνταλένα Άντερσον σχηματίζει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας που θα αποτελείται μόνο από το κόμμα της AP Photo/Virginia Mayo

Στην πρωθυπουργία της Σουηδίας επανεξελέγη σήμερα, Δευτέρα, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον, καλούμενη να «επιβιώσει» σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξελέγη από τους βουλευτές με 173 ψήφους κατά, 101 ψήφους υπέρ και 75 αποχές. Στη Σουηδία -η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Σουηδία όταν δεν την καταψηφίζει απόλυτη πλειοψηφία 175 βουλευτών.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών είχε κερδίσει ανάλογη ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, εντούτοις παραιτήθηκε μόλις οκτώ ώρες αργότερα, όταν ένας μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό εγκατάλειψε την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

«Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» είχε δηλώσει κατόπιν της παραίτησής της η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον θα σχηματίσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα αποτελείται μόνο από το κόμμα της.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν 100 έδρες στο Κοινοβούλιο των 349 εδρών και θα εξαρτώνται από αρκετά άλλα κόμματα προκειμένου να εφαρμόσουν πολιτική. Από το 1979, δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση με τόσο μικρή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.

Περιπλέκοντας την εικόνα, η Άντερσον θα πρέπει να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό, ο οποίος έχει διαμορφωθεί εν μέρει από τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού Σουηδοί Δημοκράτες, τα εκλογικά κέρδη των οποίων την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αναταραχής στη Σουηδία.

Η αδύναμη θέση της οφείλεται σε ένα τελματωμένο Κοινοβούλιο, όπου ούτε η κεντροαριστερά, ούτε η κεντροδεξιά μπορούν να συγκροτήσουν πλειοψηφία από μόνες τους.

Οι εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν μεγάλες αλλαγές στη συνολική πολιτική ισορροπία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ