ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επανακαταθέτουμε την τροπολογία για θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον πρωθυπουργό «να αναγνωρίσει το λάθος του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» ζητάει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ και επανακαταθέτει τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει στο νομοσχέδιο για την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων και τελικά απορρίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άναφέρει ότι «σήμερα μετράμε το 14ο θύμα γυναικοκτονίας μέσα σε ένα έτος».

«Δεν θα έπρεπε να χωρούν πολιτικές αντιδικίες όταν βιώνουμε με δραματικό τρόπο, καθημερινά πλέον, τα αποτελέσματα της έμφυλης βίας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναγνωρίσει το λάθος του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η ανώτατη εισαγγελική αρχή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υιοθέτησε τον όρο «γυναικοκτονία» βάζοντας στη δημόσια συζήτηση το συγκεκριμένο έγκλημα ως ξεχωριστό αδίκημα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας έδωσε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται τα εγκλήματα σε βάρος γυναικών, επισημαίνοντας τον όρο «γυναικοκτονία» για την οποία υπάρχει διακριτή τυποποιημένη ποινική πρόβλεψη, σε αρκετές χώρες διεθνώς.

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα:

«Επανακαταθέτουμε την τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου "γυναικοκτονία".

Πριν λίγες μέρες η ΝΔ απέρριψε την τροπολογία μας για τη θεσμική αναγνώριση του όρου "γυναικοκτονία" με την υπεκφυγή πως θα σύστηνε νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την ενδοοικογενειακή βία.

Σήμερα μετράμε το 14ο θύμα γυναικοκτονίας μέσα σε ένα έτος. Δεν θα έπρεπε να χωρούν πολιτικές αντιδικίες όταν βιώνουμε με δραματικό τρόπο, καθημερινά πλέον, τα αποτελέσματα της έμφυλης βίας.

Για αυτό θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία μας. Δεν αρκεί ο αποτροπιασμός και η οργή. Είναι η ώρα της δράσης, έχουμε ήδη αργήσει. Και η αναγνώριση της γυναικοκτονίας από την Πολιτεία οφείλει να είναι μόνο η αρχή, για την πάταξη της πατριαρχίας, του σεξισμού και όλων των γενεσιουργών αιτιών της έμφυλης βίας.

Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίσει το λάθος του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης