ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και αποχωρήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διαφημιστική δαπάνη για τον κορωνοϊό

Ένταση και αποχωρήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διαφημιστική δαπάνη για τον κορωνοϊό
Ένταση και αποχωρήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διαφημιστική δαπάνη για τον κορωνοϊό INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με την κατάθεση του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου Αλέξανδρου Σκαναβή ξεκίνησε το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τυχόν πολιτικές ευθύνες στη διαφημιστική δαπάνη για τον κορωνοϊό και τις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Σκαναβής απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών -μελών της επιτροπής χαρακτήρισε επιτυχημένη την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και απαραίτητη δεδομένης της έκτακτης κατάστασης, ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει τα αντικειμενικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία δόθηκαν χρήματα σε ΜΜΕ, καθώς αφορά στη σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και της διαφημιστικής εταιρίας. Εκτίμησε ωστόσο, πως σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη η κυκλοφορία της εφημερίδας, η επισκεψιμότητα των ιστότοπων και η τηλεθέαση ενός τηλεοπτικού σταθμού στη «ζώνη» π.χ. υψηλής θεαματικότητας. Επέμεινε πως δεν υπήρξε χρηματοδότηση, ούτε επιχορήγηση και σημείωσε πως είναι σύνηθες να υπάρχουν «παράπονα» από ορισμένα μέσα για το ποσό που έλαβαν. Αναγνώρισε ακόμη, πως σε μια καμπάνια δεν μπορούν όλα τα μέσα ενημέρωσης μιας χώρας να λαβουν χρήματα.

«Καλώς έγινε, σαφέστατα όταν υπάρχει κρίση κάποιος πρέπει να ενεργεί γρήγορα και καλώς έγιναν όλα αυτά. Δεν είδα κάτι που δημιούργησε πρόβλημα, μάλλον συντέλεσε στο να βοηθηθεί η κατάσταση στα ζητήματα αυτά», είπε ο κ. Σκαναβής, ο οποίος ήρθε σε κόντρα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις απαντήσεις που έδινε σχετικά με τα κριτήρια που δόθηκαν τα χρήματα. «Κάνει τον Κινέζο», σχολίασε η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο Μάριος Κάτσης αμφισβήτησε την καταλληλότητά του ως μάρτυρα, γεγονός που τον εξόργισε, απειλώντας να αποχωρήσει.

Η εξεταστική θα συνεχισει αύριο το έργο της με την κατάθεση της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου.

Εν τω μεταξύ, την αποχώρηση του ΜέΡΑ 25 από την επιτροπή ανακοίνωσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική με δήλωσή τους κατηγορούν την πλειοψηφία για συγκάλυψη.

Η δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αποκαλυπτική η πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν μάρτυρες χωρίς προηγουμένως να έχουν δοθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που ζήτησε σύσσωμη η Αντιπολίτευση . Άλλη μία μεθόδευση της πλειοψηφίας που καταδεικνύει τον πανικό της και τα πραγματικά της κίνητρα για συγκάλυψη.

¨Οσο και να προσπάθησε-λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, η αλήθεια είναι αμείλικτη.

Ατράνταχτη απόδειξη των όσων καταγγείλαμε χθες για την ν-τροπολογία, η σημερινή ομολογία Οικονόμου ότι «η ρύθμιση καταλαμβάνει εκκρεμείς καταβολές».

Εάν πράγματι η διάταξη στην χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. έρχεται όπως ισχυρίζεται ο κ. Οικονόμου, να βελτιώσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις διαφημιστικές καμπάνιες και να κάνει πιο ταχείς κι διαφανείς τις διαδικασίες ανάθεσης και πληρωμής το ερώτημα είναι: για ποιον λόγο δεν ακολουθήθηκε στις μέχρι τώρα αναθέσεις αλλά έδιναν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν ; Ομολογούν δηλαδή ότι στην λίστα Πέτσα ο τρόπος που μοίρασαν τα χρήματα ήταν και νομικά εσφαλμένος και αδιαφανής, όπως άλλωστε συνηθίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τώρα «πατεντάρουν» την λίστα Πέτσα για πάσα χρήση και κατάχρηση.Καλούμε λοιπόν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα γιατί εκθέτει περαιτέρω τους εντολείς του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ