ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Νωρίτερα η τρίτη δόση εμβολιασμού - Σε λίγο οι επίσημες ανακοινώσεις

Κορωνοϊός: Νωρίτερα η τρίτη δόση εμβολιασμού - Σε λίγο οι επίσημες ανακοινώσεις
Το απόγευμα στις 18:00 οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Μάριο Θεμιστοκλέους INTIME

«Κλείδωσε» η απόφαση για χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά της Covid σε μικρότερο χρόνο των έξι μηνών, προκειμένου οι πολίτες να έχουν τη μέγιστη δυνατή ανοσία. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σε λίγη ώρα, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε προαναγγείλει πως η η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει για όλο τον κόσμο στους τέσσερις μήνες.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα, Παρασκευή, στις 18:00 θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις που θα αφορούν την αναμνηστική δόση.

Τρίτη δόση: Στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» είπε ακόμα ο κ. Θεμιστοκλέους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χθες, Πέμπτη, κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» ξεκαθάρισε.

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Τι δήλωσε η Μίνα Γκάγκα

Εξάλλου, όπως δήλωσε σήμερα στο ΣΚΑΙ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, «αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής. Ανέφερε ακόμη ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μετά το τετράμηνο υποχωρεί η προστασία, οπότε είναι προς όφελός των πολιτών να εμβολιαστούν νωρίτερα με την τρίτη δόση».

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασθέντων στο εξωτερικό, η κυρία Γκάγκα, υπογράμμισε, ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν εμβολιαστεί εκτός Ελλάδας, με κάποιο από τα 4 εγκεκριμένα στην Ευρώπη εμβόλια. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό και όσοι έχουν εμβολιαστεί με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η Αναπληρώτρια Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της υποχρεωτικότητας σε αυτή τη φάση της πανδημίας για τους πληθυσμούς που είναι πιο ευπαθείς απέναντι στον κορονοϊό. Όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους άνω των 60 ετών και όσους έχουν σοβαρά συνυπάρχοντα νοσήματα, διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Η ίδια επεσήμανε για μια ακόμη φορά το ζήτημα του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη, λέγοντας ότι η θωράκιση των εγκύων έναντι του ιού είναι κρίσιμη και ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη.

Έκανε επίσης, ειδική αναφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ίσως θα έπρεπε ο εμβολιασμός να αποτελεί προϋπόθεση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια δύσκολη διαδικασία για τη γυναίκα, η οποία θα πρέπει να είναι προστατευμένη, ώστε με ασφάλεια να μπορεί να βιώσει το χαρούμενο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, δηλαδή την απόκτηση ενός παιδιού», είπε χαρακτηριστικά.

Πιστοποιητικά για εμβολιασμένους στο εξωτερικό

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δεν χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λύση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ