ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το παρασκήνιο, το στοίχημα της συμμετοχής και η στρατηγική της δεύτερης Κυριακής

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το παρασκήνιο, το στοίχημα της συμμετοχής και η στρατηγική της δεύτερης Κυριακής
Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου INTIMES NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Κυριακή κοντή γιορτή»  λέει  η λαϊκή παροιμία καθώς   ήδη ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση  για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Η μάχη που θα δώσουν οι έξι υποψήφιοι έχει διαμορφώσει συνθήκες εσωκομματικής σύγκρουσης. Όσο αυτό και αν δεν φαίνεται δημόσια, στο παρασκήνιο επικρατούν η ένταση, ο εκνευρισμός και η πόλωση για το ποιος θα καταφέρει να κόψει το νήμα του πρώτου γύρου των εκλογών, αύριο Κυριακή, και θα πάει στο δεύτερο γύρο στις 12 Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες ώρες τα επιτελεία και των έξι υποψηφίων κάνουν αναλύσεις για τα «δίδυμα» του πρώτου γύρου και υπολογίζουν τι συμφέρει στον καθένα ξεχωριστά να έχει ως αντίπαλό του τη Δεύτερη Κυριακή.

Το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έχουν προκρίνει τρεις από τους έξι υποψήφιους και από τους τρεις ο ένας στο τέλος θα μείνει εκτός. Οι κ.κ Λοβέρρδος, Παπανδρέου και Ανδρουλάκης φαίνεται, με τα έως τώρα δεδομένα, να αποτελούν τα φαβορί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή του κόσμου και αν θα ψηφίσει τελικά η κοινωνία ή ο κομματικός μηχανισμός. Στη μία ή την άλλη περίπτωση φαίνεται να ευνοούνται συγκεκριμένοι υποψήφιοι.

Στοίχημα η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν υπολογισμούς για τη συμμετοχή του κόσμου που, όπως λένε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεπεράσει εκείνη των εκλογών του 2017, όταν είχε αναδειχθεί ηγέτις της Κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά, την πολιτική παρακαταθήκη της οποίας επικαλούνται όλοι οι υποψήφιοι.

Αν επαληθευτούν οι μετεωρολογικές προβλέψεις, οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή θα ευνοήσουν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή μπορεί να φτάσει και τις 250 χιλιάδες. Στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσία το 2017 ψήφισαν 212 χιλιάδες μέλη και φίλοι του κινήματος.

Αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου θα σημαίνει και «σπάσιμο» των κομματικών μηχανισμών που ορισμένοι έχουν κινητοποιήσει στο έπακρο.

Συνεργάτες των τριών υποψηφίων, Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου που προκρίνονται το τελευταίο διάστημα για την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή τονίζουν πως όλα θα κριθούν από το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Η στρατηγική του πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών

Στους επιτελείς των υποψηφίων οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για το τι σημαίνει ή τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στο κόμμα και πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί.

Αν θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Παπανδρέου, ή αν θα είναι ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Λοβέρδο και τι σημαίνει αυτό για την επόμενη Κυριακή ή τι θα γίνει αν βρεθούν αντιμέτωποι οι κ.κ. Λοβέρδος και Παπανδρέου.

Όλα έχουν τη δική τους σημασία και παίζουν ειδικό ρόλο στην στρατηγική τους την δεύτερη Κυριακή, που όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει καθώς δεν αναμένεται αυτοδυναμία κάποιου υποψηφίου από την πρώτη κάλπη.

Σημαντικό εξίσου και τι θα κάνουν στο δεύτερο γύρο, όσοι μείνουν εκτός και αν θα συνασπιστούν με τον πρώτο ή τον δεύτερο της πρώτης Κυριακής. Αυτοί που θα μείνουν εκτός θα κρίνουν και τον νικητή. Εκτός και αν ο πρώτος με τον δεύτερο υποψήφιο της πρώτης Κυριακής έχουν μεγάλη εκλογική διαφορά άνω των 4,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη έχει στηθεί ένα επιτελείο με ειδικούς αναλυτές , τεχνικούς υπολογιστών και «κομπιουτεράδες» όπου θα παραλαμβάνουν από τους εκλογικούς αντιπροσώπους μέσω του Διαδικτύου τα αποτελέσματα από κάθε εκλογικό τμήμα.

Τα εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ελλάδας

Σε όλη την επικράτεια τα εκλογικά τμήματα θα ξεπεράσουν τα 800, ενώ περίπου 25 εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν και σε πολλές πρωτεύουσες στο εξωτερικό όπως Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Μεγάλη Βρετανία, Κύπρος, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, και Αυστραλία εκεί δηλαδή που υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Για όσα στελέχη θα βρίσκονται μέσα στα εκλογικά τμήματα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Μάσκες , αντισηπτικά σε εμφανή σημεία και επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test 48 ωρών.

Πού θα ψηφίσουν οι έξι υποψήφιοι

Και οι έξι υποψήφιοι το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα έχουν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν.

Στην Μεταμόρφωση θα ψηφίσει νωρίς το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκηςθα μεταβεί στην Κρήτη ιδιαίτερη πατρίδα και θα ψηφίσει μία ώρα μετά από τον κ. Λοβέρρδο στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα θα ψηφίσει στο πρώην δημαρχείο Ταύρου, στις 10.45 πμ

Ο Χάρης Καστανίδης θα ψηφίσει στις 11:30 στη Θεσσαλονίκη, στο εκλογικό του κέντρο

Ο Παύλος Γερουλάνος στις 11 το πρωί,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.

Ο Παύλος Χρηστίδης θα ψηφίσει στις 8:30 το πρωί στην αίθουσα του δημαρχείου Αθήνας στην οδό Λιοσίων 22.

Στις εκλογές θα ψηφίσει και η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά. Ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης και τα τρία της παιδιά, Αιμιλία, Κατερίνα και ο Γιώργος. Όλοι μαζί θα μεταβούν στην Καλλιθέα στις 12 το μεσημέρι στο γυμνάσιο Καλλιθέας που βρίσκεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 175.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Δεδομένου ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, μια πρώτη εικόνα των εκλογών θα δοθεί περίπου στις 20:30, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένοται μετά τις 21:30 της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου.

Ήδη τα γραφεία του κόμματος στην Χ. Τρικούπη, έχουν ετοιμαστεί ώστε να υποδεχθούν τους συνεργάτες των υποψηφίων για την βραδιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ