ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα μηνύματα της κάλπης για Ανδρουλάκη και Παπανδρέου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα μηνύματα της κάλπης για Ανδρουλάκη και Παπανδρέου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένει από τη δεύτερη Κυριακή ισχυρή εντολή ΙΝΤΙΜΕ

Η διαμόρφωση κοινωνικού ρεύματος που ενισχύει την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) και επιθυμεί την ισχυρή πολιτική του παρουσία, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα των χθεσινών εκλογών στο κίνημα.

Η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και η ανατροπή των δημοσκοπικών προβλέψεων, που οδήγησαν στην άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, ενισχύουν την άποψη που θέλει το κόσμο του ΠΑΣΟΚ να έχει κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως μάλιστα εκτιμούν κομματικά στελέχη, το γεγονός αυτό και με δεδομένες τις έως τώρα εκπεφρασμένες θέσεις του περί «επιστροφής του ΠΑΣΟΚ», ευνοούν τον κ. Ανδρουλάκη στην αναμέτρησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου τη δεύτερη Κυριακή.

Τα όποια σενάρια περί μαζικής κατεύθυνσης ψήφων από τάσεις και ομάδες εντός του ΚΙΝΑΛ έχουν πλέον δευτερεύουσα σημασία, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, μπροστά στο κοινωνικό ρεύμα που έχει διαμορφωθεί και το αίτημα για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένει από τη δεύτερη Κυριακή ισχυρή εντολή, που θα σφυρηλατήσει την ενότητα και θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την ανανέωση της παράταξης.

«Θα τιμήσω την εντολή για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία» ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας το στίγμα του πολιτικού του στόχου μέσα σε λίγες γραμμές, εν όψει του δεύτερου γύρου. Χωρίς μάλιστα να κάνει αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, αλλά στο ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πρότασή του για ανασύνταξη του χώρου: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, δεσμεύομαι για πολιτική αυτονομία και ανανέωση».

Πατώντας πάνω σε αυτή την στρατηγική και με τον «αέρα» της νίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία και στις κάλπες της 12ης Δεκέμβρη, προσελκύοντας μέλη και φίλους του κινήματος που ψήφισαν του συνυποψηφίους του στον πρώτο γύρο, χωρίς απαραίτητα να γίνουν δηλώσεις στήριξης, με τις όποιες συμμαχίες να είναι σαφώς καλοδεχούμενες. Η πρώτη εικόνα είναι πως η νίκη του ευρωβουλευτή είναι μη αναστρέψιμη, ωστόσο έχει ενδιαφέρον σε ποιον θα κατευθυνθούν οι υποστηρικτές των άλλων υποψηφίων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του, αποφάσισε να απορρίψει τις εισηγήσεις για απόσυρσή του και να δώσει τη μάχη και της δεύτερης Κυριακής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι: α) η μεγάλη συμμετοχή και το ισχυρό προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη έστειλε μήνυμα ενότητας της παράταξης και β) το ενδεχόμενο ήττας του είναι μεγάλο.

Ένα στοιχείο που θα επηράσει την τακτική των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο είναι η εκλογική γεωγραφία, όπως αυτή διαμορφώθηκε την πρώτη Κυριακή: Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης), στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκοψε πρώτος το νήμα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος επικράτησε στην Αττική.

Εν όψει του δεύτερου γύρου, πάντως, δύο είναι τα ερωτήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η απάντησή τους θα δοθεί σύντομα:

α) Ποιον θα στηρίξει ο Ανδρέας Λοβέρδος στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών; Όπως είπε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ, μέχρι αύριο, Τρίτη, θα ανακοινώσει εάν θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Γιώργο Παπανδρέου την προσεχή Κυριακή. Προτού προχωρήσει σε ανακοινώσεις, θα συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του.

β) Εάν θα γίνει τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των κ.κ. Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, ο οποίος δεν συμμετείχε στο πρώτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ