ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Οικονόμου: Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε

Κορωνοϊός - Οικονόμου: Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε
INTIME

Με το ζήτημα της πανδημίας ξεκίνησε την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως παρά το ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης για τον καθένα μας. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, «επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα άμυνας που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά του».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, τα όπλα αυτά είναι τα εξής τρία:

  1. Εμβολιαζόμαστε, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της κάλυψης με τη διασπορά του ιού, είπε, τονίζοντας πως οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα είναι αυτές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
  2. Κάνουμε όλοι, εμβολιασμένοι και μη, συστηματική χρήση του testing. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη δωρεάν διάθεση των self test που ξεκινάει από σήμερα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο μέτρο για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε κατά το μέγιστο δυνατό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
  3. Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως τη χρήση μάσκας, τόσο σε κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική όσο και σε ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός

Εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση κινείται παράλληλα σε δύο στόχους:

Πρώτος στόχος η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικό ότι από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας 59.824 πολίτες άνω των 60 ετλων έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση. Παράλληλα, τις τελευταίες δέκα ημέρες 151.489 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατομμύριο την αναμνηστική.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι η επιβολή του προστίμου είναι ένα μέσο για την καθολικότητα του εμβολιασμού. Δεν είναι αυτοσκοπός. «Θα καταβάλλουμε ότι περνά από το χέρι μας με όλα τα μέσα πειθούς και διευκόλυνσης που διαθέτουμε, έτσι ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από 60 ετών και πάνω και να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της οποιαδήποτε κύρωσης», είπε.

Δεύτερος στόχος η επιτάχυνσης της τρίτης δόσης. Αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία είχε συστήσει και έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθεί το διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης από τους 6 στους 3 μήνες.

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η πανδημία είναι δυναμική και όταν χρειάζεται να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε νέα εξέλιξη».

Τέλος, αναφέρθηκε στο πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των παιδιών από 5 έως 11 ετών. Εξήγησε ότι η πλατφόρμα ωστόσο για τα ραντεβού των παιδιών αυτών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάτι καινούριο για την εμβολιαστική κάλυψη από αυτά που έχουμε ανακοινώσει.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε πως «η εκλογή αρχηγού στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι ένα πολιτικό γεγονός που παρακολουθήσαμε με τη σημασία που αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός. Σημαντικό τα κόμματα να μην μένουν περίκλειστα και να απευθύνονται στην κοινωνία».

Η Ελλάδα κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κομμάτι των επενδύσεων, τονίζοντας πως η Ελλάδα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. «Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενισχύει την ελκυστικότητα και την εξωστρέφειά της. Φέρνουμε άμεσα πλούτο στη χώρα και στηρίζουμε τη νέα γενιά με ποιοτικές θέσεις εργασίας και θελκτικό εισόδημα».

«Η κυβέρνησή μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η γενιά αυτή να βρει καλές δουλειές. Προσπαθούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία του ανθρώπινου δυναμικού».

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, με πιο πρόσφατη αυτή της Amazon Web Services, και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με διεθνείς επενδυτές για να ανακοινώσουμε και άλλες επενδύσεις.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη Ρωσία

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη Ρωσία.

Όπως είπε, στο Τελ Αβίβ θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ με την συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Αναμένεται μάλιστα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

«Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ