ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουνδούρου για εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ηττήθηκαν δημοσκοπήσεις, Λοβέρδος, αντί-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή

Κουμουνδούρου για εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ηττήθηκαν δημοσκοπήσεις, Λοβέρδος, αντί-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή
Διπλή αποτυχία του συστήματος Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ. INTIME/ Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Η Ήπειρος κι ο νομός Ιωαννίνων θα είναι ο επόμενος σταθμός των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Ήπειρος κι ο νομός Ιωαννίνων θα είναι ο επόμενος σταθμός των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στο Συνεδριακό Κέντρο «Du Lac» των Ιωαννίνων στις 19.00 της προσεχούς Πέμπτης, 9 Δεκεμβρίου.

Ενδεχομένως να επισκεφθεί και το νομό Θεσπρωτίας.

Κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα περιοδεύσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Στην Θεσπρωτία, για παράδειγμα, επικεφαλής θα είναι ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης, στην Άρτα η τοπική βουλεύτρια και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, κι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ στην Πρέβεζα ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Διονύσης Καλαματιανός.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, στην Κουμουνδούρου το χαρακτηρίζουν ως διπλή αποτυχία του συστήματος Μητσοτάκη.

Ως πρώτο συμπέρασμα επισημαίνουν την παταγώδη αποτυχία των δημοσκοπήσεων, αφού για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται στη χώρα μας ότι ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις δεν είναι τελικώς κι ο πρώτος στις κάλπες.

Σημειώνεται πως 14 στις 17 δημοσκοπήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά, αλλά έδειχναν πρώτο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος απέτυχε να περάσει εν τέλει έστω στο δεύτερο γύρο.

Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η καθαρή αντί-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή την οποία εξέφραζε ο κ. Λοβέρδος ηττήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άλλοι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ τόσο καιρό κατήγγελλαν προσπάθεια διαμόρφωσης του αποτελέσματος υπέρ του κ. Λοβέρδου από την κυβέρνηση μέσα από τη μαζική προσέλευση στις κάλπες του μηχανισμού της ΝΔ.

«Η αποτυχία Λοβέρδου συνιστά αποτυχία Μητσοτάκη, το μέγεθος της οποίας φωτίζεται ακόμα περισσότερο αν συνδυαστεί με την εικόνα που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι δημοσκοπήσεις», παρατηρούν πηγές της Κουμουνδούρου οι οποίες προσθέτουν πως ο συνδυασμός όλων αυτών είναι απολύτως φυσιολογικό να προκαλεί ανησυχία στο επιτελείο Μητσοτάκη, πρώτα από όλα γιατί οι δημοσκοπήσεις χρεώθηκαν ακόμα μια σημαντική αποτυχία που θα οξύνει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντί τους.

«Ποιος θα πάρει στα σοβαρά την επόμενη έρευνα που θα δείχνει πως παρά τη δεδομένη κατάρρευση στα ποιότητα χαρακτηριστικά- που κανείς δεν αμφισβητεί– ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι δέκα και δώδεκα μονάδες μπροστά;» αναφέρουν.

Επίσης, η μη εκλογή Λοβέρδου, που θα έκλεινε κάθε συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση ιδίως σε μια εκλογική μάχη με απλή αναλογική, αντικειμενικώς αφήνει ανοιχτές μια σειρά από πιθανές εξελίξεις.

Και γιατί η παγίδα του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μάταια προσπαθεί να νεκραναστήσει ο κ. Μητσοτάκης, εγκυμονεί τον κίνδυνο να πέσει τελικώς μέσα αυτός που τη στήνει», υπογραμμίζουν με νόημα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μπροστά στα αδιέξοδα που συσσωρεύονται από την πανδημία, την ακρίβεια και τον κυβερνητικό αυταρχισμό το αίτημα ανατροπής της πολιτικής Μητσοτάκη θα ενταθεί.

Τα διλήμματα και η ανάγκη καθαρής πολιτικής τοποθέτησης από κάθε κόμμα σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία θα έρχεται ως αίτημα από την ίδια την κοινωνία και την πραγματικότητα, εντός κι εκτός Βουλής.

«Προοδευτική πολιτική σήμερα μπορεί να υπάρξει μόνο σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και ιστορικώς είναι επιβεβαιωμένο ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά στο όνομα της δημοκρατικής παράταξης, αφήνοντας ταυτοχρόνως ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της Δεξιάς και, μάλιστα, της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ