ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρώσια: Στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Βαρώσια: Στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Το προσχέδιο του λεγόμενου «εγγράφου επιλογών» (option paper) που θα εξετάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα Ronald Wittek, Pool Photo via AP

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου τίθενται επί τάπητος προς οριστικοποίηση οι πιθανές «επιλογές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν και των Τουρκοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Το προσχέδιο του λεγόμενου «εγγράφου επιλογών» (option paper) που θα εξετάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιλαμβάνει πιθανά νομικά και πολιτικά μέτρα.

Το προσχέδιο συζητήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου στην συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER), εν όψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιλογές περιλαμβάνουν την περικοπή κονδυλίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή τα προενταξιακά ταμεία, πιθανό πάγωμα διαλόγου υψηλού επιπέδου και στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Αναμένεται, επίσης, να υπάρχει αναφορά για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό και κάλεσμα για διάλογο όσον αφορά το φυσικό αέριο και την συνεργασία στην ενέργεια στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το θέμα των Βαρωσίων θα συζητηθεί στην ενότητα των θεμάτων επικαιρότητας, κατά την οποία οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, τα Βαρώσια και την Αιθιοπία.

Στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν εκφράσει την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους προς την Κύπρο.

«Συζητήσαμε για τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας που επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς στα Βαρώσια» είχε δηλώσει ο Ζοζέπ Μπορέλ -ενέργεια η οποία αντιβαίνει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ίδιος είχε τονίσει επίσης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν εκ νέου την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους στην Κύπρο και προσέθεσε ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μετουσιωθεί σε «συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ