ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση Γεροβασίλη στους πολιτικούς συντάκτες

Ενημέρωση Γεροβασίλη στους πολιτικούς συντάκτες

Σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η οποία σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα, στο ενδεχόμενο αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, ξεκαθάρισε πως εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει βγει στη δημοσιότητα ένα σενάριο που αφορά την πιθανότητα να συμφωνηθεί από τώρα η υλοποίηση επιπλέον μέτρων για το 2018. Μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που θα υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο, δηλαδή από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς και το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει τη θέση της αποκλειστικά με βάση τις επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι προφανές ότι εκ προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, μέτρων που δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, μέτρων που το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και που με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται, τότε μια τέτοια προοπτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, διότι τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις. «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η θετική αυτή εικόνα αποτυπώνεται και στην έκθεση της Eurostat», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «η έκθεση αυτή που δίνεται στη δημοσιότητα την προσεχή Πέμπτη αποτυπώνει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με αυτό που αρχικά έχει προβλεφθεί». Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η κίνηση της ΕΚΤ να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του eurogroup, και σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, τόνισε ακόμη η κα Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι οικονομικό.

Όταν ρωτήθηκε αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, απάντησε πως η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει πως αν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται, τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. «Αλλά να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τόνισε δε, ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. «Τότε μόνο, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων. Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας», επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη δε σε αυτούς «οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.

Επεσήμανε ακόμη ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρχει σταθερότητα, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το δικό της πολιτικό κόστος, αλλά για το κόστος της χώρας και του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει και μόνο αυτόν τον γνώμονα πορεύεται».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δίνονται προς διαβούλευση το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, στα οποία προβλέπεται δικαιότερη κατανομή συντάξεων και φόρων.

Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη το ασφαλιστικό σύστημα κατοχυρώνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Οι παλιές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλά τυχόν προσωπική διαφορά διατηρείται και προστατεύεται απολύτως.

Είπε ακόμη ότι οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο και προστατεύεται απολύτως το 90% των συνταξιούχων, εφόσον καμία μείωση δεν έχει γίνει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω. Παράλληλα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς νέες συντάξεις διανέμοντας με πιο δίκαιο τρόπο μια μικρότερη πίτα με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κατοχυρώνεται, επίσης, η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 346 για 15 χρόνια ασφάλισης. Επιπλέον εξασφαλίζεται μια βασική αναπλήρωση εισοδήματος και για τους μακροχρόνια άνεργους και όσους ασχολούνται με μη σταθερές μορφές εργασίας. Αναφορικά με τις εισφορές, αποτυπώνεται η ρύθμιση στην οποία υπήρξε μεγαλύτερη προσέγγιση στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή 0,5% αύξηση εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό, προβλέπεται μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση για πλέον του 99% των μισθωτών και συνταξιούχων χάρις στην προοδευτικότητα της νέας φορολογικής κλίμακας και προκύπτει ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και επιβάρυνση υπάρχει για τα μεγάλα εισοδήματα. Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει έως και 700 ευρώ λιγότερα.

Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους θα υπάρχει εξορθολογισμός με προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα. Η συνολική εικόνα αποτυπώνει σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας τέλος την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών στη Μυτιλήνη που πήρε διάσταση παγκοσμίου γεγονότος, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση την εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική και υπογράμμισε ότι το μήνυμα αλληλεγγύης παρέχει στήριξη στην Ελλάδα και το λαό της, που δίνει διαρκή αγώνα μέσα σε πολύ δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

«Υπερασπιζόμαστε τις αξίες του ανθρωπισμού απέναντι στις πολιτικές του ακροδεξιού λαϊκισμού και τις μονομερείς ενέργειες των κλειστών συνόρων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό για να προσθέσει ότι οι ροές έχουν μειωθεί και η εξέταση ασύλου προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Από τον Πειραιά έχουν μετακινηθεί 1.650 πρόσφυγες προς τα κέντρα φιλοξενίας και αναμένονται άμεσα και νέες μετακινήσεις. Η δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς χώρες της ΕΕ.

«Η συνεπής υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη είναι η βάση ώστε η συμφωνία να γίνεται διαρκώς αποτελεσματικότερη», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ