Νίκος Ανδρουλάκης: Ο θρίαμβος, η «προίκα» και τα διλήμματα - Οι πρώτες κινήσεις του
Νέα σελίδα στην Κεντροαριστερά ανοίγει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, με ποσοστό 67,8%, μια νίκη που δείχνει πως ο κόσμος επιθυμεί την αλλαγή στην παράταξη.
Σήμερα, Δευτέρα στις 11:00 θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του στη Χαριλάου Τρικούπη, από τον γενικό διευθυντή του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Σαλαγιάννη και θα σηκώσει τα μανίκια για την αναδιοργάνωση της παράταξης.
Η επόμενη ημέρα
Η πρώτη κίνηση είναι να βρεθεί εκπρόσωπος στη Βουλή καθώς ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής. Για το λόγο αυτό, σήμερα ή την Τρίτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής θα κληθεί να επιλέξει ποιος θα εκπροσωπεί τον νέο αρχηγό και το κόμμα, με άμεση προτεραιότητα καθώς αύριο ξεκινά και η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα κύρια ονόματα είναι αυτό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, και του Κώστα Σκανδαλίδη, νυν α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Απ΄ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία σκέψη έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο να αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είχε προτείνει ο Παύλος Γερουλάνος.
Έχοντας ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ένα από τα κύρια μελήματα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η συνολική αναβάθμιση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης θα ανοίξει σταδιακά τα χαρτιά του για τις θέσεις που θα πάρει στα σημαντικά ζητήματα της χώρας και την πολιτική του θα ακολουθήσει, καθώς έχει κατηγορηθεί πως ήταν στη θέση του παρατηρητή.
Ακόμη ένας στόχος - πιο μακροχρόνιος και δύσκολος- είναι να επαναπατρίσει δυνάμεις του χώρου, και να πάρει με το μέρος του ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Όσον αφορά το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Το ΠΑΣΟΚ
Έντονη συζήτηση υπάρχει και από τον κόσμο αλλά και από το κόμμα η δυναμική επιστροφή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης στο πρώτο του μήνυμα δεν δίστασε να μην χρησιμοποιήσει τον όρο ΚΙΝΑΛ στο μήνυμά του, αλλά να αναφερθεί μόνο στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στο Συνέδριο και εκεί θα παρθεί η οριστική απόφαση.
Ο νέος πρόεδρος πάντως είχε πει σε συνέντευξή του τις προηγούμενες ημέρες ότι «από τις προτεραιότητες μου είναι στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κόμματος να καλέσουμε τους δανειστές και να ρυθμίσουμε τα χρέη».
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ -περισσότεροι από 200.000- που προσήλθαν στις κάλπες έστειλαν το δικό τους μήνυμα, απαντώντας στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για «καθαρή εντολή για την ισχυρή και περήφανη Δημοκρατική Παράταξη».
Κατακτώντας το συντριπτικό 68% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου και με υπερδιπλάσιες ψήφους (πάνω από 128.000 έναντι 60.000), ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε ισχυρότατη και ξεκάθαρη εντολή από τη βάση του Κινήματος, που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεών της.
«Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω», ήταν η δική του «απάντηση».
Από τη θέση πλέον του 6ου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και 2ου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, εμφανίστηκε ενωτικός και έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας για την Δημοκρατική Παράταξη, δηλαδή να καταστεί το κόμμα ο ισχυρός παίκτης στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αν και δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το ίδιο δεν συνέβη -χθες τουλάχιστον- εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Με τον πρωθυπουργό συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα, ωστόσο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι ισορροπίες θα είναι πιο δύσκολες.
Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.
Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός.
Έτσι, το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της στην Ξάνθη. Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί σταθερά καριέρα επαγγελματικού πολιτικού στελέχους.
Ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών και χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος- προερχόμενο από την νεολαία μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.
Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη. Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του που δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.
Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.
Έχει έναν γιο 10 ετών, τον Μαρίνο. Του αρέσει το θέατρο και η ξενάγηση σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο πάθος του, τα ταξίδια.
Ακούει πολύ μουσική, κυρίως παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά όταν οδηγεί του αρέσει να ακούει κλασική μουσική. Ασχολείται όσο μπορεί με τα social media.