ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Ισχυρότερος από ποτέ ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Ισχυρότερος από ποτέ ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο
Κυριάκος Μητσοτάκη: «Υπέροχη μέρα για Ελλάδα και ΗΠΑ» ΙΝΤΙΜΕ

Την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση της αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας από την Γερουσία των ΗΠΑ εξέφρασε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπέροχη μέρα για Ελλάδα και ΗΠΑ! Χάρη στον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τους φίλους μας στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης!!», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Ο ρόλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ θα συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής», σημειώνει σε δεύτερο tweet.

Με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1, προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης. Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ