ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Οικονόμου: Δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα
INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην επιστημονική μελέτη που επισημαίνει τον αυξημένο κίνδυνο θανάτων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ επικεντρώθηκε η σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου με φόντο τις συζητήσεις περί προσθήκης νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού ενόψει Χριστουγέννων αλλά και εν μέσω Συνόδου Κορυφής.  

Αναφερόμενος στην μελέτη των Τσιόδρα - Λύτρα, η οποία την Πέμπτη αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπητέτηση πολιτικών συμφερόντων.

«Ο κ. Τσίπρας κανιβαλίζει μια επιστημονική μελέτη για να τη φέρει στα δικά του μέτρα. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται με τρόπο χυδαίο και ευτελή τον φόβο των ανθρώπων απέναντι στην πανδημία».

«Δεν είχε γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό η συγκεκριμένη μελέτη πριν την επίσημη παρουσίασή της. Δεν ήταν σε γνώση του. Δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανέναν του συνεργάτη», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», προσθέτοντας, πάντως, ότι η μελέτη περιέχει επιστημονικές αλήθειες που δεν ήταν άγνωστες μέχρι χθες. « Η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη, μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους σε ΜΕΘ. Προφανώς εντός ΜΕΘ υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση, ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι «σκόπιμα, με τρόπο χυδαίο και ευτελή ο κ. Τσίπρας επικεντρώνει στο θέμα των ΜΕΘ. Ο κόσμος γνωρίζει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας. Σημαντικότερο όμως είναι πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος στις ΜΕΘ. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις, και αυτό γίνεται όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς. Ας δούμε τι έκαναν για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης όσοι μας δείχνουν τώρα με το δάχτυλο».

Υποστήριξε ακόμη πως «οι θάνατοι είναι και αντανάκλαση της ασύμμετρης και αντιεπιστημονικής στάσης του κ. Τσίπρα».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, είπε: «Θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση κάποιος που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη».

«Βλέπουμε χώρες με συστήματα υγείας πολύ πιο κραταιά από το ελληνικό, να δοκιμάζονται», τόνισε λέγοντας ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πολύ λογικά. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση μίλησε στους πολίτες με ειλικρίνεια, γι αυτό δώσαμε έμφαση στην ανάγκη του εμβολιασμού και κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προς την κατεύθυνση αυτή».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε να εμπιστευτεί τους επιστήμονες και δεν θα βάλει ποτέ τους επιστήμονες στη μέση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Σεβόμαστε τους επιστήμονες, ακολουθούμε τις εισηγήσεις τους και συνεχίζουμε την πολιτική μας με βάση τις εισηγήσεις αυτές», απάντησε ο κ. Οικονόμου σε ερώτηση αν υπάρχει δυσφορία στο Μαξίμου αναφορικά με τον τρόπο δημοσίευσης αυτής της μελέτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε περιγράφοντας το πλαίσιο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής και τις ελληνικές θέσεις.

Αναφορικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, ανέφερε ότι αυτή έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, γεγονός που χαρακτήρισε αντανάκλαση των άριστων σχέσεων των δύο χωρών και προϊόν συστηματικής δουλειάς.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει ως πυλώνα σταθερότητας την Ελλάδα, είπε κ. Οικονόμου, ενώ γίνεται αναφορά στην σκοπιμότητα άμεσης οικονομικής βοήθειας για την ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων.

Αναφορικά με την πανδημία, την οποία χαρακτηρίσε «δυναμική», αναφέρθηκε στο αναγκαίο και έγκακτο μέτρο της προσκόμισης αρνητικού μοριακού τεστ έως 72 ωρών στους ταξιδιώτες από εξωτερικό που θα έρχονται στην Ελλάδα την περίοδο των γιορτών.

Αναφέρθηκε επίσης, στα εγκαίνια του νέου mega εμβολιαστικού κέντρου στη Γλυφάδα, λέγοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να προτρέπει και να στηρίζει τον εμβολιασμό

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες περί αυξημένου τεστινγκ, διευκρίνισε οτι ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε αποκλειστικά για τους ταξιδιώτες που θα έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για τις γιορτές, ή για πολίτες που θα πάνε στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν. Αυτής της υποχρέωσης εξαιρούνται όσοι πάνε στο εξωτερικό και επιστρέψουν μέσα σε 48 ώρες.

Ο κ. Τσιόδρας εξακολουθεί να είναι ο βασικός και πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση ούτε μια στιγμή δεν υπονόμευσε τον κ. Τσιόδρα. Άλλοι τον υπομόνευαν ανοικτά και τον αμφισβητούσαν.

«Δεν είναι στα σχέδιά μας η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες ομάδες», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η χώρα μας ούτε παρακολουθεί, ούτε "φακελώνει" ανθρώπους», αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», είπε τέλος απαντώντας σε ερώτηση περί διαρροής εγγράφων.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ