ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΕΕΘΑ: «Θερμός» ο πρώτος κύκλος συνομιλιών στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας

ΓΕΕΘΑ: «Θερμός» ο πρώτος κύκλος συνομιλιών στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας
Επιδίωξη των συνομιλιών ήταν η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιτυχία στέφθηκε σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ ο πρώτος γύρος συνομιλιών των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Γαλλίας, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας των δύο χωρών για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), επιδίωξη των συνομιλιών ήταν η λεπτομερής διερεύνηση και επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα επαυξηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας καθώς και ο συντονισμός των κοινών ενεργειών και δράσεών τους εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, όπως και στα πολυμερή σχήματα συνεργασιών που συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Ειδικότερα, προστίθεται στην ανακοίνωση, κατά τις συνομιλίες διερευνήθηκαν δυνατότητες για την επέκταση των υπαρχόντων και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στα πεδία:

  • Της εκτέλεσης επιχειρήσεων.
  • Της σχεδίασης και εκτέλεσης δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
  • Του διαστήματος, της κυβερνοασφάλειας και των πληροφοριών.
  • Των συνεκπαιδεύσεων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Της ανταλλαγής εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων μεταξύ των στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολών.
  • Αρμοδιότητας των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο διευθυντής του κλάδου Στρατηγικής - Πολιτικής - Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας, η οποία αποτελείτο από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Επιχειρήσεων, Διαστήματος, Ανάλυσης - Εκμετάλλευσης Πληροφοριών και Κυβερνοάμυνας καθώς επίσης και επιτελείς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Επικεφαλής της Γαλλικής αντιπροσωπείας η οποία αποτελείτο από αντίστοιχους επιτελείς του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας ήταν ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Επιτελείου Άμυνας υποπτέραρχος Laurent Marboeuf.

Ξεκίνησε το «κτίσιμο» της πρώτης φρεγάτας «Belharra»

Εξάλλου χθες Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, στο ναυπηγείο της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, μέρος της καρίνας - και συγκεκριμένα το κομμάτι που ονομάζεται τρόπιδα - της πρώτης φρεγάτας FDI (Frigate Defense and Intervention), γνωστής ευρύτερα και ως «Belharra.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συναρμολόγηση της FDI, που έχει παραγγελθεί από το Γαλλικό Ναυτικό και αναμένεται να παραδοθεί το 2024.

Το «παρών» στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της στεγασμένης ναυπηγικής κλίνης που εκτελούνται οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης φρεγάτας FDI, έδωσε από ελληνικής πλευράς ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, τέθηκε σε λειτουργία και το «σήμα κατατεθέν» των φρεγατών «Belharra», ο ενσωματωμένος ιστός (κατάρτι) που ονομάζεται Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM). Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα με ραντάρ εντοπισμού και πλήθος «έξυπνων» λειτουργιών, που κατασκευάζεται ξεχωριστά από το υπόλοιπο πλοίο.

Με αυτόν το συμβολικό τρόπο, η Naval Group σηματοδοτεί την έναρξη των δοκιμών του ολοκληρωμένου συστήματος μάχης, με το οποίο θα είναι εξοπλισμένες οι φρεγάτες «Belharra». Στόχος είναι το σύστημα μάχης PSIM να είναι «ετοιμοπόλεμο» αρκετούς μήνες πριν την εγκατάστασή του πάνω στην πρώτη φρεγάτα.

Περήφανος για την ιστορική στιγμή δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Naval Group, Πιέρ Ερίκ Πομελέ, ενώ τόνισε ότι οι φρεγάτες FDI «είναι πλοία πολλαπλών ρόλων», που μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη, ενώ «έχουν σχεδιαστεί με έμφαση στην ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών». Τόνισε δε, ότι «ήδη, τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, έχουν επιλέξει τις φρεγάτες FDI» ενώ από την πλευρά της, η Naval Group «παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να ενισχύσει την κυριαρχία της Γαλλίας και των συμμάχων της».

Ο «ναύαρχος Ρονάρ» και οι άλλες φρεγάτες

Η πρώτη φρεγάτα FDI θα λάβει το όνομα του διάσημου Γάλλου ναυάρχου Ρονάρ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού στόλου από το 1919 έως το 1920 και διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνολικά, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην παραγγελία πέντε φρεγατών FDI, οι οποίες θα παραδοθούν από το ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν, στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, από το 2024 έως και το 2030. Με βάση το αρχικό πλάνο, που τελεί υπό διαμόρφωση έως ότου συμβασιοποιηθεί το έργο, οι δύο πρώτες ελληνικές «Belharra» - από τις τρεις συνολικά - θα ναυπηγηθούν το 2025, ενώ θα ακολουθήσει η ναυπήγηση του τρίτου πλοίου το 2026.

Γαλλία: Ξεκίνησε το «κτίσιμο» της πρώτης φρεγάτας «Belharra» που θα προμηθευτεί η χώρα μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ