ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης και ρελάνς κατά Τσίπρα για την πανδημία

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης και ρελάνς κατά Τσίπρα για την πανδημία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για «καιροσκοπική στάση του Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος αντί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επενδύει στην έξαρση της και επιχειρεί να αξιοποιήσει τις συνέπειες της για κομματικούς σκοπούς» INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται στο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών με στόχο να επαναφέρει την ατζέντα της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό στις θεσμικές προδιαγραφές της. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητες τις πρωτοφανείς ακρότητες, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης, αναφέρουν πηγές προσκείενες στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προτάξει την ανάδειξη του Προϋπολογισμού της ανάπτυξης και ταυτόχρονα θα ξεδιπλώσει το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση. Σε αυτό το πεδίο θα δώσει έμφαση στις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το πλέγμα με τα μέτρα ανάσχεσης των ανατιμήσεων που έχουν ήδη ληφθεί.

Μέτρα στήριξης για την ενέργεια και την ακρίβεια

Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τις ανακοινώσεις, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, να περιλαμβάνουν καταρχάς αναδρομική έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η μείωση, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον τρέχοντα μήνα, και φαίνεται να έχει κλειδώσει στο 30%. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη στήριξη να επεκτείνεται και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Μέρος των έκτακτων εξαγγελιών του πρωθυπουργού δείχνει να αποτελεί και η διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών, η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερη έκπτωση από τα 39 έως και 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία ήδη ισχύει. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση της και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Όμως θα προβλέπονται συγκεκριμένα, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, στόχος είναι να ευνοηθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακόμη φαίνεται ότι επίκειται η διεύρυνση της περιμέτρου της ειδικής μέριμνας που έχει ληφθεί για τους αγρότες με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για το πετρέλαιο κίνησης. Υπενθυμίζεται ό,τι αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 200.000 δικαιούχους, και δεν αποκλειεται η να ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης. Σε κάθε περίπτωση όπως θα επισημανθεί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παράσχει στήριξη με την ίδια ένταση που θα ενισχύεται και η κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγνωρίσει τα ρίσκα που υπάρχουν μπροστά και θα αντικρούσει τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις επ’αυτών. Αφ' ενός θα υπογραμμίσει την απόλυτη αποτύπωσή τους στον Προϋπολογισμό. Αφ' ετέρου θα τονίσει ότι η κυβέρνηση μεθοδικά, συνεκτικά αλλά και διορατικά έχτισε ταμειακά διαθέσιμα για να είναι καλυμμένη έναντι οποιασδήποτε εξέλιξης στη νομισματική πολιτική εντός του 2022.

Σε αντεπίθεση κατά Τσίπρα για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Στο μέτωπο της πανδημίας και στην ακραία έκφανση που διέλαβε η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα της θνητότητας στις ΜΕΘ με αφορμή και την μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινείται σε τρεις άξονες: Καταρχάς ότι δεν είχε απολύτως καμμία γνώση για την ύπαρξη της. Επιπλέον ό,τι στα συμπεράσματα της αποτυπώνονται διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ σε ότι αφορά στην Εντατική Θεραπεία και η επίλυση τους βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του.

Η απόπειρα αξιοποίησης της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα για κομματικούς σκοπούς, ειδικά από εκείνους που μόνιμα αμφισβητούν την επιστημονική κοινότητα, δεν πρόκειται παρά να πέσει στο κενό. Άλλωστε ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει αποδοκιμάσει τέτοιες προσπάθειες, τονίζουν με νόημα κυβερνητικές πηγές και δημειώνουν ότι κάθε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει ότι η μελέτη επισημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας. Αυτό, όμως, το έχει αναδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δημόσιες τοποθετήσεις πριν τη συγκεκριμένη μελέτη. Η αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου προβλήματος αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβερνητικής στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε άπραγη, αλλά κατέβαλε κάθε προσπάθεια να αμβλύνει αυτές τις χρόνιες αδυναμίες. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρατεύσει την αλήθεια των αριθμών και θα υπογραμμίζει τον υπερδιπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από τις 557 στις 1.300. Παράλληλα, αξιοποιούνται τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στην ενίσχυση με επιπλέον 14.000 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Ακόμη ότι ειδικά για περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση -όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία- δόθηκαν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και όπου δεν επαρκούσαν υπήρξε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για «καιροσκοπική στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επενδύει στην έξαρση της και επιχειρεί να αξιοποιήσει τις συνέπειες της για κομματικούς σκοπούς». Θα εστιάσει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωνε «ότι αναλαμβάνει το ρίσκο της υπερμετάδοσης που θα προκαλούσαν οι συγκεντρώσεις για διάφορα ζητήματα». Ακόμη θα αναφερθεί στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός δήθεν εξαπατούσε τους πολίτες όταν μιλούσε για εξασφάλιση του εμβολίου και μιλούσε στη συνέχεια για «ξεσκαρτάρισμα» εμβολίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τόσο των ατόμων άνω των 60 ετών. όσο και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, αλλά και τα αυστηρά πρόστιμα σε όσους βγάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει ότι με την καιροσκοπική στάση του, ο κ. Τσίπρας στέρησε από την χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόταν για τη αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα υποστηρίξει, δηκτικά, ότι είναι ο μόνος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που αρνήθηκε να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Κλμακώνοντας δε, την επίθεση του θα προσθέσει για τον Αλέξη Τσίπρα ότι: «λειτουργεί σαν προβοκάτορας» και «ενίοτε και ως σαμποτέρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ