ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωτήρης Τσιόδρας: Η κόντρα για τις ΜΕΘ, η θέση του και οι πληροφορίες περί παραίτησής του

Σωτήρης Τσιόδρας: Η κόντρα για τις ΜΕΘ, η θέση του και οι πληροφορίες περί παραίτησής του
Ο «στρατηγός» στη μάχη κατά της πανδημίας Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, την ώρα που ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία του να υπερασπιστεί τον επιστημονικό του ρόλο

Σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται ένα άκρως επιστημονικό και κοινωνικό ζήτημα που αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τη νοσηλεία ασθενών εκτός των μονάδων στη διάρκεια της πανδημίας, μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα.

Στην μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα Σεπτεμβρίου 2020 έως και Μαϊου 2021, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 εκτός ΜΕΘ μπορεί να φθάσει έως και το 87%, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του με 400 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Μάλιστα η επιστημονική μελέτη βρίσκεται πλέον στο «μικροσκόπιο» της μεγάλης έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για ακόμη μία φορά, ο έγκριτος καθηγητής Λοιμωξιολογίας και «στρατηγός» στη μάχη κατά της πανδημίας Σωτήρης Τσιόδρας, βρίσκεται στη μέση και βάλλεται- την πρώτη φορά στο πρώτο πανδημικό κύμα και στις καθημερινές του ενημερώσεις όταν δέχθηκε πυρά από ορισμένους περί απόκρυψης στοιχείων- την ώρα που ο ίδιος δεν κρύβει την επιθυμία του να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία και τον επιστημονικό του ρόλου. Και επειδή είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται γιατί έχει χαθεί τους τελευταίους πολλούς μήνες ο ήρεμος και μειλίχιος καθηγητής, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο επιστημονικό του περιβάλλον, αποσύρθηκε με την ιδία θέληση στα μετόπισθεν, καθώς επιθυμούσε να αφοσιωθεί ακόμη περισσότερο στο ερευνητικό του έργο, αλλά και στους ασθενείς του στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Πλεύρης: Δεν υπάρχει καμία μελέτη στο υπουργείο

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, διαβεβαίωσε, ότι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν υπάρχει στο υπουργείο Υγείας. «Έψαξα τα πρωτόκολλα του υπουργείου. Δεν υπάρχει η μελέτη. Είναι προφανές ότι δεν έχει παραδοθεί ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε ο υπουργός Υγείας.

Με τη δήλωση αυτή, ο υπουργός απαντά ευθέως ότι δεν ήταν τελικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο οποίος όπως ακούστηκε την Παρασκευή, παρέλαβε την περιβόητη μελέτη. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση η φήμη αυτή, καθώς ο τομέας των νοσοκομείων και κατά επέκταση των ΜΕΘ, δεν ανήκει στον κ. Πρεζεράκο, επομένως, δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραλάβει ο ίδιος την συγκεκριμένη μελέτη.

Πρεζεράκος: Ουδέποτε μου παραδόθηκε η μελέτη

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Πρεζεράκος, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε: «Με αφορμή «δημοσιογραφικές πληροφορίες» που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μου παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας».

Η πολιτική αντιπαράθεση

Να θυμίσουμε, ότι σε δηλώσεις του ο καθηγητής Λύτρας μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, αλλά και σε αλλεπάλληλα tweet στις 14 Δεκεμβρίου, τόνιζε ότι κυβερνητικά στελέχη σε ανώτατο επίπεδο, γνώριζαν για την ύπαρξη της επιστημονικής μελέτης.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης αυτής, ουσιαστικά έδωσε λαβή στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περίπου δύο εβδομάδες πριν, είχε αναφέρει ότι δεν έχει στοιχεία για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ και κάλεσε την αντιπολίτευση εάν είχε στοιχεία να τα καταθέσει.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην ενημέρωση της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, χαρακτήρισε την επιστημονική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα «αδύναμη η οποία δεν στοιχειοθετείται», προσθέτοντας ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι πολυπαραγοντική.

Πληροφορίες για πιθανή παραίτηση του καθηγ. Σωτήρη Τσιόδρα

Ασφαλείς πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι ο καθηγητής Τσιόδρας συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από την τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο καθηγητής έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από τις Επιτροπές στις οποίες βρίσκεται επικεφαλής, καθώς όπως είπαμε παραπάνω, έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί τον επιστημονικό του ρόλο και η οποιαδήποτε «πολιτική χροιά»- που κάποιοι προσπαθούν να του προσάψουν- είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά του.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Τσιόδρας θα έδινε τα φώτα του και δεν θα αρνείτο να συμβουλεύσει για τόσο μείζονα θέματα δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα της πανδημίας που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Τσιόδρας: Προξενεί θλίψη η χρήση επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την μελέτη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας- με την υπογραφή της τετραπλής του ιδιότητας (καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας, πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων) αντέδρασε επισημαίνοντας τα εξής:

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά τηςανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15.000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συντονιστής σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ

Πάντως την ερχόμενη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Τσιόδρας, θα μιλήσει στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς», σε ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τις εξελίξεις που αφορούν στη Πανδημία Covid 19.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διαφωτίσουν το κοινό απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την νόσο, τη πρόληψη και την θεραπεία της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο καθηγητής Τσιόδρας μαζί με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, είναι οι συντονιστές της εκδήλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ