ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: Πάει για μετά το Πάσχα η συμφωνία

Διαπραγμάτευση: Πάει για μετά το Πάσχα η συμφωνία
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής και η κυβέρνηση καταβάλλει νέες προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να αποσπάσει έστω ένα θετικό μήνυμα ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Εξ αυτού του λόγου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ και σήμερα θα τηλεφωνήσει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να εξηγήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός στην συνομιλία του με Μέρκελ επέμεινε στα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που αποτυπώνονται και στην υπό δημοσιοποίηση έκθεση της Eurostat για το 2014 και το 2015. Ως προς την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό: «καταλαβαίνω όσα μού λές και θα δούμε τα θέματα».

Εκ των πραγμάτων, όμως, ο στόχος της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση έως το Πάσχα φαίνεται ανέφικτος. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προσδιόρισε ως νέο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας τον Μάιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά για την συμφωνία δεν αφορούν το Eurogroup της Παρασκευής, αν και πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου των υπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.

Το Μαξίμου αντιδρά με ικανοποίηση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για θειτκή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015 και περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat για να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της ως επιχείρημα στο Eurogroup του Άμστερνταμ υπέρ των ελληνικών προτάσεων.

"Δεν παίρνουμε νέα μέτρα", λέει το Μαξίμου

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν συζητά την πιθανότητα να πάρει και νέα μέτρα εκτός του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ και, μάλιστα, διευκρινίζει ότι αυτή η συζήτηση με τους δανειστές έχει γίνει σε επίπεδο έκφρασης προθέσεων και όχι με επίσημο τρόπο

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου διαμηνύει πως δεν υπάρχει περίπτωση να ενσωματώσει στην τρέχουσα διαπραγμάτευση το συγκεκριμένο θέμα, διευκρινίζοντας πως εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος «όλα θα εξεταστούν». Αυτήν την στιγμή αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζουν ως επικρατέστερη την πιθανότητα να δεχτεί το Μαξίμου να προχωρήσει σε μία πολιτική δέσμευση για την λήψη πρόσθετων μέτρων για προληπτικούς λόγους και για την περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους. Κάτι που υπάρχει άλλωστε και ως ρήτρα στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Υπό την προϋπόθεση, όμως, να υπάρξει από τους δανειστές σαφής δέσμευση με αριθμούς για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ