ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πάει σε εκλογές γιατί φοβάται προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πάει σε εκλογές γιατί φοβάται προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική
Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως οποιαδήποτε ανοχή είναι συνενοχή INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο ερώτημα γιατί τώρα, εν μέσω της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, εκλογές επιχειρούν να απαντήσουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως κάθε ημέρα πλέον που περνά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές, όπως επιβεβαιώθηκε από τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, κι οδηγεί σε απόγνωση, σε αδιέξοδα και μείωση εισοδήματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

«Ο πρωθυπουργός γνώριζε κι έλεγε ψέματα, ακόμα ψάχνει αυτοφωράκια για να ρίξει την ευθύνη, λες και πιστεύει έστω κι ένας Έλληνας ότι ο στενότερος συνεργάτης του για την πανδημία δεν του είπε τα φρικτά στοιχεία της και την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ κι επίταξης ΜΕΘ», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε υπομονή ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή, αλλά πλέον ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή ζητά εκλογές, αφού «ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος».

Την ίδια ώρα, πετούν το γάντι και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυρίως στο ΚΙΝΑΛ και στο ΜέΡΑ 25, καλώντας τα να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις αφού, κατά τις ίδιες πηγές, ανοχή στον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του σημαίνει στήριξη στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Δεξιάς: «Συμφωνούν ή διαφωνούν πως πρέπει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ; Συμφωνούν ή διαφωνούν πως έχει αποτύχει οικτρώς στην πανδημία και θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε χιλιάδες απώλειες, όπως παραδέχεται ο συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Τσιόδρας; Πως οξύνει διαρκώς τις ανισότητες σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;», αναρωτιούνται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας πως ενδεικτικό του πανικού του κ. Μητσοτάκη είναι πως ποντάρει στο ΚΙΝΑΛ, αναπαράγοντας διαρκώς τα περί «σοβαρής αντιπολίτευσης», ευθυγραμμιζόμενος με μετρήσεις φιλικών του Μέσων, ενώ ήδη φαίνεται πως σκάβει το λάκκο του, αφού η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως φαίνεται σε τρεις διαδοχικές μετρήσεις που δεν είναι φιλικές για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διεισδύει σε δικό του ακροατήριο που τον ενίσχυσε το 2019.

«Το ορατό ενδεχόμενο, πλέον, προοδευτικής κυβέρνησης την επομένη της απλής αναλογικής βρίσκει ευήκοα ώτα και στις τάξεις των Ευρωσοσιαλιστών, που διαρκώς κερδίζουν έδαφος με προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας σε ισχυρές χώρες της ΕΕ, και δεν θα έχουμε την εχθρική στάση που είχαμε όταν κομβικό ρόλο έπαιζαν η Άνγκελα Μέρκελ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», προσθέτουν με νόημα συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σημειώνουν πως ο προϋπολογισμός που κατάθεσε το υπουργείο Οικονομικών και ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί πως έχει λήξει η πανδημία, αφού κόβει δαπάνες από την υγεία κατά 820 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει καμία πρόβλεψη για την έκρηξη της ακρίβειας, την οποία συνεχίζει να θεωρεί παροδικό φαινόμενο, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση με τους λογαριασμούς του ρεύματος που λαμβάνουν ήδη, ενώ οδηγεί και στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλη την Ευρώπη, εννέα μονάδες σε δύο χρόνια, δηλαδή σχεδόν 11 δισ. ευρώ.

«Εκλογές, εξάλλου, έχουν πραγματοποιήσει τόσες χώρες ακόμα και μέσα στην πανδημία, η οποία συνεχίζεται και θα είναι παρούσα για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα όπως φαίνεται. Το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη κι εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι δυόμισι χρόνια τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έκανε αλλεπάλληλες προτάσεις για μίνιμουμ έστω συνεννόηση για την πανδημία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Έχει στρατευθεί εξαρχής με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, τους οποίους έχει εργαλειοποιήσει χυδαία ο κ. Μητσοτάκης. Έχει τηρήσει υπεύθυνη στάση, παραμερίζοντας πολύ μεγάλες πολιτικές διαφωνίες για το συνολικό κοινωνικό καλό και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχει κάνει ακόμα και συναινετικές προτάσεις, όπως για κοινό υπουργό Υγείας, ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής, αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ακόμα και για να βάλει πλάτη για δύσκολες αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τις αρνήθηκε όλες, αλλά πλέον αποκαλύπτεται ότι δεν είναι απλώς ότι δεν μπορεί, είναι ότι δεν θέλει, αφού μέχρι κι ο Σωτήρης Τσιόδρας του τα έλεγε κι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί και την κατάρρευσή του», διατείνονται στην Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας απολογία την ομιλία Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό.

«Μέσα στον πανικό του έφτασε να πει πως τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα την παράλαβε η κυβέρνηση αλλά όχι το Μέγαρο Μαξίμου, λες και υπάρχει κάποια διαφορά, αφού πρώτα μπερδεύτηκε και είπε πως την παράλαβε το Μαξίμου. Ίσως γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέγει. Είπε πάλι ψέματα κι αρνείται ακόμα να πει ένα όνομα γιατί δεν βρίσκει “αυτοφωράκια”: Ποιος παράλαβε τη μελέτη που προειδοποιούσε για εκατόμβη νεκρών και την αγνόησε; Πολύ απλώς, γιατί όπως όλοι κατανοούν, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε από την πρώτη στιγμή τη μελέτη από τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσιόδρα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ακύρωσε κι απαξίωσε πλήρως και τον κ. Τσιόδρα, για να δικαιολογήσει τα ψέματά του και την απίστευτη δήλωσή του πως δεν έχει διαφορά εντός κι εκτός ΜΕΘ για τους ασθενείς, λέγοντας πως “δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τις ΜΕΘ”. Αυτός δεν νομίζει πως είναι πρωθυπουργός, αλλά και γιατρός κι επιστήμονας κι εν τέλει ελέω θεού ηγεμόνας», παρατηρούν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούν πως οποιαδήποτε ανοχή είναι συνενοχή: «Δεν πάει άλλο κι επιβεβαιώνεται από τους χειρισμούς, την ανεμελιά και την ανικανότητα Μητσοτάκη. Δεν μπορεί και το νέο κύμα της Όμικρον, που έρχεται με σφοδρότητα σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες την άνοιξη, να βρει τη χώρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνουν εκλογές για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να σταματήσει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το δίλημμα είναι νέα αρχή με την κοινωνία ή νέα βάσανα για την κοινωνία, πρόοδος ή συντήρηση. Θα προχωρήσουμε μπροστά όπως σε όλο τον κόσμο, όπου απορρίπτονται σταδιακώς τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και του παρελθόντος, ή θα επαναλάβουμε τις αποτυχημένες συνταγές που μας έφεραν στη χρεοκοπία; Πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η αύξηση κατώτατου μισθού και η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού πανδημικού χρέους. Πλέον, θα φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο άνετος, βασιζόμενος αποκλειστικώς στα φιλικά του ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, που για ακόμα μία φορά διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Ιδού η Ρόδος, αφού είναι τόσο άνετος δημοσκοπικά. Δεν τόλμησε, όμως, με τη δικαιολογία της πανδημίας. Για τον προϋπολογισμό ξέρει να λέει πως λήγει η πανδημία και να αίρει όλα τα μέτρα στήριξης, για εκλογές όμως την ξαναθυμάται. Απλώς φοβάται τις εκλογές. Γιατί γνωρίζει ότι η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί την Κυριακή της απλής αναλογικής δεν θα μπορεί να διορθωθεί μετά με μετρήσεις, αλλά θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό αμήχανο, απομονωμένο κι αλαζόνα όταν ισχυρίστηκε πως δεν προκηρύσσει εκλογές αν και θα τις κερδίσει. Συμπληρώνουν πως το ίδιο αλαζόνας εμφανίστηκε κι όταν έλεγε για τις ΜΕΘ πως δεν υπάρχουν μελέτες, έτσι και τώρα ξέρει ότι και στην κάλπη ο ελληνικός λαός θα τον διαψεύσει.

«Αφού θα είχε όφελος από πρόωρες εκλογές, τότε γιατί δεν σηκώνει το γάντι και δεν τις κάνει; Τόσες χώρες έκαναν εκλογές. Επικαλείται την πολιτική σταθερότητα κι εννοεί σταθερότητα στην πορεία της χώρας και της κοινωνίας στο γκρεμό. Απλώς γιατί τρέμει τη λαϊκή ετυμηγορία των νέων που στοχοποιεί και καταδικάζει σε μισθούς πείνας, των εργαζόμενων που καταδικάζει σε απλήρωτα δεκάωρα κι εργασιακή ζούγκλα, των μικρομεσαίων που πνίγονται στα χρέη, των νοικοκυριών που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικώς κι από την έκρηξη της ακρίβειας, των αγροτών που πνίγονται από τις τιμές στα καύσιμα, των πολιτών που αγωνιούν μην τυχόν κι αρρωστήσουν και χρειαστεί να νοσηλευθούν και βασίζεται για να σωθεί πλέον μόνο στα φιλικά του μίντια και τις δημοσκοπήσεις», ισχυρίζονται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ