ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης: Ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις και «Όμικρον» στην αντζέντα των συζητήσεων

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης: Ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις και «Όμικρον» στην αντζέντα των συζητήσεων
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ΙΝΤΙΜΕ

Στη Σόφια θα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πέτκοφ και τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια και οι προοπτικές ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, καθώς και η επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων .

Επιπλέον ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους κυρίους Πέτκοφ και Ράντεφ τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν στις χώρες πρώτης γραμμής.

Επιπλέον στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις και για την εξέλιξη της πανδημίας με έμφαση στην αναζωπύρωσή της ελέω της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν πως η χώρα μας παγίως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση οι συγκεκριμένες χώρες να εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων, ασφαλώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ