ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική παντού η μάσκα από αύριο - Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική παντού η μάσκα από αύριο - Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις
Οι ανακοινώσεις Πλεύρη - Οικονόμου INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέσσερα συν ένα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, παραμονή των Χριστουγέννων, με στόχο την αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και την ανάσχεση του νέου πανδημικού κύματος που αναμένεται να φέρει η επέλααση της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας, Θάνος Πλεύρης.

Ξεκινώντας, ο Γιάννης Οικονόμου, είπε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη. Συστήνουμε έλεγχο των πολιτών πριν προχωρήσουν σε δραστηριότητες, είπε πριν δώσει τον λόγο στον Θάνο Πλεύρη.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε».

«Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι η εικόνα της πανδημίαςε αξιολογείται καθημερινά, ενώ ανέφερε πως η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων.

Περνώντας στα μέτρα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως από αύριο και ως τις 3 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική η μάσκα και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους
  • Ειδικά για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας KN-95
  • Απαγορεύονται οι δημόσεις εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Συστήνεται τεστ όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση
  • Για το 15ήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς πάντως να αφορούν σε lockdown. Κατόπιν εισηγήσεων, α εστιάζουν σε τηλεργασία, ψυχαγωγία και δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εισήγηση ή συζήτηση που να σχετίζεται με αποστολή sms».

Εμφανίστηκε, επίσης, κατηγορηματικός ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ίσως χρειαστεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου λειτουργούν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «η μάσκα παραμένει και θα είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία» ενώ προανήγγειλε πως «οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο ουσιαστικά θα αντιστοιχούν στους ελέγχους που έχουν γίνει όλο το έτος».

Η παραβίαση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας θα επισύρει το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο και στους εξωτερικούς χώρους.

«Αυτή τη στιγμή το 90% άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση», είπε αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και συνέχισε: «Στους άνω των 60 για την πρώτη δόση ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού σε 12.000 και έχουν αιτήματα γύρω στις 20.000 κατοίκους. Στην αναμνηστική δόση είμαστε από τις πρώτες χώρες. Τα μέτρα υποχρεωτικότητας λειτούργησαν πολύ ευεργετικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Διευκρινίζοντας τα της ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων δεν αφορά στα θεματικά πάρκα, αλλά στις δημόσιες εκδηλώσεις που γίνονται από δήμους κυρίως, αλλά και ιδιώτες.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για το λιανεμπόριο, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ