ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Όλα τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί - Στις 17.30 οι ανακοινώσεις

Κορωνοϊός: Όλα τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί - Στις 17.30 οι ανακοινώσεις
INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεγαλύτεροι περιορισμοί στην εστίαση και κυρίως στη διασκέδαση, απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα και επέκταση της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, με φόντο και την κλιμακούμενη ανησυχία για την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον.

Επιπλεόν η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας και σε εργαζόμενους της εστίασης των νοσοκομείων -πέραν των σούπερ μάρκετ και των μέσω μαζικής μεταφοράς που ισχύει σήμερα- είναι επίσης μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ανάμεσα στα μέτρα που εισηγείται η επιτροπή των ειδικών είναι το κλείσιμο της διασκέδασης από τις 12 το βράδυ με πελάτες μόνο εμβολιασμένους και όχι όρθιους. Επίσης σε κάθε τραπέζι θα κάθονται μόνο έξι πελάτες, ενώ εξετάζεται η μείωση του μέγιστου αριθμού πελατών.

Αναφορικά με τα γήπεδα, το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργούν με πληρότητα 10% και με πλαφόν του 1.000 ή 2.000 θεατές.

Οι ειδικοί εισηγούνται επίσης την παύση των σχολικών εκδρομών, ωστόσο περαιτέρω συζήτηση για τα σχολεία θα γίνει και την επόμενη εβδομάδα

Στις 17.30 οι ανακοινώσεις από τον Πλεύρη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το νωρίς το μεσημέρι η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τα επόμενα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας σήμερα στις 17.30, πριν από την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η οποία πραγματοποιείται στις 18:00

Κατά πληροφορίες, αναμένονται ανακοινώσεις – κατά πάσα πιθανότητα – από τον Θάνο Πλεύρη περί τις 17:00.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε το πρωί η καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς για να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Εν τω μεταξύ, στην ανάγκη να διευρυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη και των παιδιών ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Χρειαζόμαστε όμως ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς διότι οι αρχικές μας εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας με ένα ποσοστό της τάξης του 70% του ενήλικα πληθυσμού, αυτές ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών, έπεσαν έξω. Γι’αυτό και το 80% δεν είναι αρκετό και πρέπει να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στα παιδιά».

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μια σημαντική, πρόσθετη γραμμή άμυνας απέναντι στην «Όμικρον» είναι η τρίτη δόση: «είναι απολύτως απαραίτητη, ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους έσπευσαν και ανταποκρίθηκαν στις υποδείξεις των ειδικών και έκαναν την Τρίτη δόση. Είναι ελάχιστοι οι συμπολίτες μας, άνω των 60, που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει την τρίτη δόση. Τους ενθαρρύνω να το κάνουν».
Ανέφερε μάλιστα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια πειθούς όλων όσοι ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί και υπενθύμισε ότι: «ότι η υποχρεωτικότητα στους συμπολίτες μας άνω των 60, θα καταστεί ενεργή στις 16/1 και θα ελπίζω ότι περισσότεροι συμπολίτες μας θα κάνουν το πρώτο βήμα και θα αξιοποιήσουν το δώρο».

Πρόσθεσε δε ότι: «Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις εντατικές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και μας δίνει κάποια μικρά, περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνες μας, απέναντι και στην όμικρον»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ