ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ανοικτό το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης των μέτρων νωρίτερα

Οικονόμου: Ανοικτό το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης των μέτρων νωρίτερα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέα μέτρα INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης πριν τις 3 Ιανουαρίου των μέτρων που ανακοίνωσε χθες εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, καθώς αξιολογεί συνεχώς την δυναμική της πανδημίας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δεδομένης της χθεσινής έξαρσης των κρουσμάτων και με τον αριθμό των μολύνσεων να αναμένεται να σπάσει σήμερα κάθε ρεκόρ -σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπερβούν τις 18.000- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε... ορθάνοικτο το ενδεχόμενο εφαρμογής των ήδη ανακοινωμένων μέτρων περιορισμού στην εστίαση και τη διασκέδαση εντός αυτής της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, είπε αναφορικά με την πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα: «Σταθμίζουμε τα δεδομένα. Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αφού ακούσουμε αύριο τις αποφάσεις των ειδικών, θα κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο», ενώ διευκρίνισε: «Το βασικό ζήτημα θα είναι η χρονική μετάθεση και όχι καινούρια μέτρα».

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει αύριο στις 12:00 για να επαναξιολογήσει την κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Αντίθετα, σε ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με τα σχολεία, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, δεν σχεδιάζεται προσθήκη μέτρων σε όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί. Ο σχεδιασμός μας για τα σχολεία είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους με βάση τα πρωτόκολλα που έχουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμη ότι «όποια μέτρα συζητούμε από δω και πέρα είναι μέτρα με περιορισμένη διάσταση και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Δεν τίθεται θέμα οικονομικής στήριξης», ενώ αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε πως τα ποσοστά εξέλιξης στην αναμνηστική δόση κρίνονται ικανοποιητικά, αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας, εδώ είμαστε».

Σχετικά με τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού όταν δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες και είναι ικανοποιητικά τα ποσοστά εξέλιξης για την αναμνηστική δόση. Αν χρειαστεί - σημείωσε - αναπροσαρμογή στην απόφαση για το επτάμηνο, εδώ είμαστε.

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.

Τα επόμενα 24ωρα βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα τις μέρες αυτές, είναι ανάγκη να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).

Για αυτό άλλωστε τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και αποφάσισε η Κυβέρνηση έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερματάδοση».

Παράλληλα – πρόσθεσε - πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, ενώ τόνισε ότι με βάση τις έρευνες, περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί αυτοί.

Είπε ακόμη ότι στην Επιχείρηση «Ελευθερία» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής 'Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και την ΗΔΙΚΑ, στο Επιχειρησιακό Κέντρο.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα -μεταξύ άλλων- δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725 σημεία, ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες περιοχές, και εφάρμοσε πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.

Στο ίδιο διάστημα -είπε- η χώρα μας πήρε πρωτοβουλίες που υιοθέτησαν άλλες χώρες όπως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60, ενώ και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, εφαρμόστηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Κανείς στην ελληνική ιστορία δεν έκανε τόσα πολλά για το ΕΣΥ σε τόσο μικρό διάστημα» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης, αλλά έγιναν με πολύ κόπο και την συμπαράσταση του λαού, μακριά από κραυγές που επιδίδονται σε εμπόριο πόνου και μετρολογίας προτείνοντας αποσπασματικές ρυθμίσεις ανεφάρμοστες. Μακριά από απόψεις που μέσα σε συνθήκες πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα».

Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε σχετικά με ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Προσωπική άποψη αυτή που εξέφρασε ο κ. Μόσιαλος στο πλαίσιο του ιδιωτικού του βίου. Η ελευθερία του λόγου είναι απολύτως κατοχυρωμένη ακόμα και όταν είναι άκομψος ή και προσβλητικός».

«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει απόψεις πέρα από τον αυστηρό επιχειρησιακό ρόλο του καθενός», συμπλήρωσε.

Δείτε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ