ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοφάνεια: Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη σε Λήμνο και Άη Στράτη

Θεοφάνεια: Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη σε Λήμνο και Άη Στράτη
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο θα μεταβεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στον ιστορικό Άη Στράτη, για την τελετή αγιασμού των υδάτων INTIME

Αντίβαρα, υψηλών συμβολισμών, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να φορτίσει αρνητικά με την έξαρση της επιθετικής ρητορικής της,  προσθέτει με την επίσκεψη του σε Λήμνο και Αη Στράτη ο πρωθυπουργός, στα διευρυμένα αντίμετρα και την ισχυροποιημένη θέση της ελληνικής διπλωματίας.

Το νησί του Ηφαίστου, άλλωστε, περιλαμβάνεται σταθερά στις ανεδαφικές επωδούς της Τουρκίας, περί παραβίασης των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάνης για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ταυτόχρονα αποτελεί το φυσικό ορμητήριο από το οποίο επιχειρούν τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας για τις αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης των τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν τα διεθνή νόμιμα.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο θα μεταβεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στον ιστορικό Άη Στράτη, για την τελετή αγιασμού των υδάτων. Δεν πρέπει να αποκλείεται σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικές πηγές το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο επιβλητικό μνημείο του ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας Νικόλαου Σιαλμά.

Ανάμεσα στους σταθμούς της επίσκεψης του πρωθυπουργού, και μάλιστα με ιδιαίτερη σημειολογία θα είναι και η Μάρασλειος Σχολή όπου στεγάζεται το Μουσείο Δημοκρατίας. Τα εκθέματα του θεωρούνται σημαντικής ιστορικής αξίας, καθώς περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους ντοκουμέντων από τη ζωή των εξόριστων στο νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην 130 Σμηναρχία Μάχης, δίπλα στα πληρώματα των αεροσκαφών επιφυλακής. Μια παρουσία που συμπίπτει με την τελική αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη πτήση στον εθνικό εναέριο χώρο και την προσγείωση σε ελληνικό έδαφος των πρώτων Rafale με το εθνόσημο στα φτερά τους.

Κι όλα αυτά ενώ η ελληνική διπλωματία ανέβασε τον τόνο της αντίδρασης της στην εμπρηστική στάση της Άγκυρας. Το σήμα που εκπέμφθηκε από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος στις αιτιάσεις της γείτονος περί προκλητικών ενεργειών της Ελλάδας, χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Τουρκίας επιτομή του παραλογισμού, επέκτεινε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών

«Eίναι οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για “προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες» τόνισε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Προ της εκδήλωσης της αντίδρασης της Άγκυρας, η ελληνική διπλωματία ήδη εξέθετε στην Ουάσιγκτον τις διαστάσεις της τουρκικής προκλητικότητας. Ο εντεινόμενος χαρακτήρας της, μαζί με το ουκρανικό ζήτημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχε ο Νίκος Δένδιας με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών.

Φιλοτεχνώντας μάλιστα πάνω στον καμβά αυτής της επικοινωνίας, διπλωματικές πηγές τόνιζαν την ελληνική στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Περαιτέρω, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έστρεφαν τους προβολείς, υπενθυμίζοντας όμως ότι το Κίεβο δεν ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Ένωσης για τις τουρκικές παρανομίες στην Κύπρο.

Σε ανάρτησή της η Γουέντι Σέρμαν υπογράμμιζε τον «τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή καμπανάκι προς την Άγκυρα για τις παράνομες ενέργειες της στα Βαρώσια, χτύπησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη αλλά και για την «την έλλειψη ανταπόκρισης στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί για αντιστροφή των ενεργειών» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ