ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Σε επιφυλακή για τα στοιχήματα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης

Κυβέρνηση: Σε επιφυλακή για τα στοιχήματα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης
Κεντρικό ζητούμενο παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης

Με την επιφυλακή απαράλλακτη στο κόκκινο επίπεδο και προσθέτοντας συνεχώς εφεδρείες η κυβέρνηση επιδιώκει να υποσκελίσει τον διπλό κάβο των εξωγενών κρίσεων της πανδημικής και της ενεργειακής.

Με φόντο την επιτάχυνση στον ρυθμό των μολύνσεων που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται η τακτική σύσκεψη για την Covid-19.

Η ώρα των αποφάσεων

Η κυρίαρχη ανάλυση που γίνεται από τους ειδικούς προς την κυβέρνηση θέλει την εκθετική άνοδο με το σερί των ιστορικά, υψηλών κρουσμάτων, να διαδέχεται μια εξίσου ταχεία αποκλιμάκωση. Διάσταση που ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις στοχευμένες αναφορές, στη συνομιλία που είχε με υγειονομικούς, κατά την επίσκεψη του ανήμερα των Θεοφανείων στο Νοσοκομείο της Λήμνου.

Κεντρικό ζητούμενο παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα στα εικοσιτετράωρα που έρχονται θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί η πίεση προς τους ανεμβολίαστους ενώ θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την ενίσχυση του επιμέρους τείχους ανοσίας της τρίτης δόσης.

Καταρχάς, όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, η μέγιστη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά την δεύτερη δόση, για όλους άνω των 18 θα είναι εφτά μήνες. Με μια μεταβατική περίοδο πιθανότατα έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, όσοι δεν κάνουν εγκαίρως την ενισχυτική δόση, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Κατά συνέπεια θα στερούνται των προνομίων που απολαύουν έως και σήμερα, με την ελεύθερη πρόσβαση σε μια σειρά από δραστηριότητες και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακόμη στο τραπέζι είναι η προσωρινή ακύρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για όσους έχουν νοσήσει και τουλάχιστον μέχρι την ημέρα έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης.

Τα σχολεία

Η αύξηση των εμβολιασμών είναι θεμελιώδους σημασίας για την προστασία ακόμη και των λιγότερο ευάλωτων ομάδαων, όπως τα παιδιά που θα επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «θέλουμε να τα προστατεύσουμε όσο περισσότερο γίνεται και τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός».

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, αναφερόμενος στην επανέναρξη των μαθημάτων ήταν ξεκάθαρος ότι προτεραιότητα αποτελεί η υψηλότερη ευκρίνεια στην επιδημιολογική εικόνα των σχολείων: «Αν και το πιο σημαντικό για τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τα μέτρα, κυρίως τη μάσκα, και να κάνουμε τα συχνά τέστ έτσι όπως τα έχουμε προγραμματίσει»

Σε αυτό το πεδίο θα γίνει μια ενδελεχής επισκόπηση των μέτρων αλλά και των εναλλακτικών σχεδίων που θα είναι διαθέσιμα για να αποσβεστεί, στον μέγιστο βαθμό, κάθε υγειονομικό ρίσκο. Επιπλέον η επιτροπή του υπουργείου Υγείας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καλείται να αξιολογήσει την απόδοση των υφιστάμενων μέτρων.

Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί θα πρέπει να αποφανθούν για την αναγκαιότητα χρονικής επέκτασης τους και μετά από τις 16 Ιανουαρίου αλλά και να κρίνουν εάν απαιτούνται περαιτέρω σημειακές παρεμβάσεις. Στην γκάμα των επιλογών τους βρίσκονται πάντα το ωράριο λειτουργίας αλλά και η χωρητικότητα των καταστημάτων της εστίασης. Επίσης στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων θα μπει και το θέμα της λειτουργίας των γηπέδων και ειδικά το θέμα του πλαφόν στον αριθμό των θεατών.

Ταυτόχρονα όμως είναι πρόδηλος ο προβληματισμός για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη λειτουργία της κρατικής μηχανής από τις απώλειες στους ανθρώπινους πόρους που προκαλεί η υψηλή μολυσματικότητα της Όμικρον. Ήδη οι κρατικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει εφεδρικά σχέδια για να ανταπεξέλθουν σε δυσχερή σενάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ