ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί - Οικονόμου: Αν χρειαστεί θα τους επεκτείνουμε

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί - Οικονόμου: Αν χρειαστεί θα τους επεκτείνουμε
Σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου το διοικητικό πρόστιμο για τους άνω των 60 INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην πιθανότητα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς και στην επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία αναφέρθηκε την Κυριακή ο Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, ενώ καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση. «Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Επιπλέον, είπε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το επτάμηνο τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Υπενθυμίζεται ότι, εάν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, με το μέτρο να ξεκινά από τις 16 Ιανουαρίου. Το οικονομικό πέναλτι θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Επιστροφή στα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενόψει της αυριανής επιστροφής στα θρανία, δήλωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να προχωρήσει το πλάνο για τα σχολεία, το οποίο θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ότι το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έπρεπε να είναι 50%+1, ο κ. Οικονόμου είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου στο Mega πως «έχουμε σταθμίσει όλα τα δεδομένα».

Για το κιτήριο 50% + 1

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανέφερε πως μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι»

Ωστόσο, πολλές είναι οι φωνές που κάνουν λόγο για απροετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης. Στο θέμα της προμήθειας των τεστ κορωνοϊού αναφέρθηκε και με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

«Το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία όσο αφορά τα test. Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία, όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα είχαν παραλάβει πριν ανοίξουν. Για πρώτη φορά συνέβη ποσοστό του 15% να μην τα έχει παραλάβει και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα αύριο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που συνέχισε: «Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος».

Όσον αφορά το θέμα των τιμών στα PCR test, στις οποίες έχει μπει πλέον πλαφόν, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Πρέπει αν δούμε τη συνολική εικόνα του testing στην Ελλάδα. Έχουμε τους πιο πολλούς ελέγχους και έχουμε τα πιο πολλά δωρεάν test απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Πολιτεία έχει διαθέσει παραπάνω από 320 εκατ. ευρώ για να δώσει στον πληθυσμό την ευκαιρία να κάνει test». Ακόμη, πρόσθεσε πως το τελευταίο διάστημα υπήρχε αυξημένη ζήτηση για PCR test λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ