ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι έξι συν μία «αποδείξεις» για το ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ανοσία της αγέλης

ΣΥΡΙΖΑ: Οι έξι συν μία «αποδείξεις» για το ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ανοσία της αγέλης
"Οι κυβερνητικές επιλογές, ιδίως τον τελευταίο μήνα, μαρτυρούν στρατηγική υποβάθμισης της πανδημίας κι αδιαφορίας για την εκρηκτική διασπορά της στη χώρα μας", υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση INTIME

Στην άποψη πως η ανοσία της αγέλης αποτελεί πλέον κι επισήμως στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στηρίζουν αυτή τους τη θέση στο ότι δεν είναι μόνο τα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ της Ελλάδας σε κρούσματα και θανάτους και η επιμονή στην άρνηση στήριξης του ΕΣΥ που καταρρέει εδώ και τρεις μήνες, αλλά κυρίως οι επιλογές της κυβέρνησης, ιδίως τον τελευταίο μήνα, που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, επιλογές που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση μαρτυρούν στρατηγική υποβάθμισης της πανδημίας κι αδιαφορίας για την εκρηκτική διασπορά της στη χώρα μας.

Ειδικότερα, πάντοτε κατά την Κουμουνδούρου, υπάρχουν έξι «αποδείξεις» που επιβεβαιώνουν του λόγου τους το αληθές:

  1. Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα Δευτέρα όπως ακριβώς έκλεισαν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με διατήρηση του πρωτοκόλλου 50%+1 και συγχωνεύσεις τμημάτων αντί για αραίωσή τους, εν μέσω έξαρσης μάλιστα της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον: «Όταν πριν από την Όμικρον ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν σε μαθητές και σε τρεισήμιση μήνες λειτουργίας σχολείων είχαμε 100.000 κρούσματα σε μαθητές, με τη νέα μετάλλαξη τα κρούσματα είναι δεδομένο, όπως τονίζουν επιστήμονες, πως θα πολλαπλασιαστούν μεταφέροντας τον ιό σε γονείς και παππούδες μέσα στα σπίτια», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.
  2. Παρατηρείται, όπως υποστηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παντελής έλλειψη πρωτοκόλλου για το τι θα συμβεί με τους γονείς των μαθητών που θα νοσήσουν, αφού η κυβέρνηση αρνείται να προβλέψει άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην εργασία τους ενώ έρχονται κάθε ημέρα σε επαφή με το παιδί τους που νοσεί.
  3. Υπάρχει άρνηση αποζημίωσης αναρρωτικής άδειας με rapid ή PCR τεστ για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι νοσούν, αφού απαιτείται γνωμάτευση γιατρού. Πρόκειται για κυνική ομολογία, όπως επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξέρει τι της γίνεται αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εντείνει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, αφού υιοθετεί αντικίνητρα προκειμένου ασθενείς εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους. «Τι ακριβώς εννοούν; Ποιος θα τους εξετάσει; Θα στήνονται χιλιάδες φορείς του ιού στις ουρές για να περάσουν από επιτροπή του ΕΦΚΑ; Θα πηγαίνουν στις απαξιωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στις οποίες εδώ και δύο χρόνια αρνείται να δώσει βάρος ο κ. Μητσοτάκης για να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία και να υπάρχει προνοσοκομειακή περίθαλψη; Θα βγαίνουν από την καραντίνα και θα πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, διασπείροντας τον ιό και σε non covid ασθενείς, αφού παραμένουν θετικοί», διατείνονται στην Κουμουνδούρου.
  4. Η μείωση των απαιτούμενων ημερών καραντίνας για όσους εργαζόμενους νοσούν από τις δέκα στις πέντε ημέρες σχετίζεται, πάντοτε κατά το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αίτημα μεγάλων εταιρειών που έχει ξεκινήσει από το εξωτερικό και κυρίως τις ΗΠΑ, το οποίο υιοθετήθηκε αυτομάτως κι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ την ίδια ώρα το σύνολο των επιστημόνων προειδοποιεί πως τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ακραία διασπορά, αφού οι ασθενείς ακόμα νοσούν και μεταδίδουν τον ιό.
  5. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν και στην άρνηση για συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι θλιβερή εξαίρεση αφού οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τεστ με πολύ χαμηλότερους μάλιστα μισθούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ θα έπρεπε να γίνονται με δωρεάν συνταγογράφηση, όπως γίνεται στα περισσότερα κράτη, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση. «Η κυβέρνηση λειτουργεί ως πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων εν μέσω υγειονομικής τραγωδίας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυβερνητικό φιάσκο με τις τιμές των μοριακών τεστ στην Κύπρο», σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  6. Δεν υπάρχει, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κανένας έλεγχος στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι οποίοι μετά τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης του ιού.

«Οι δηλώσεις, εξάλλου, κυβερνητικών στελεχών πως σε ένα μήνα τελειώνει η πανδημία και η υιοθέτηση επιχειρηματολογίας αρνητών πως πρόκειται για μία γρίπη πλέον με ήπια νόσηση, την ώρα που επιστήμονες, αλλά κι ο ίδιος ο ΠΟΥ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εξαιρετικώς δυσμενούς εξέλιξης, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται κατακόρυφα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν βοηθούν την κατάσταση», συμπληρώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ