ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας για πρύτανη ΑΠΘ: Εκβιασμοί και απειλές δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική πολιτεία

Τζιτζικώστας για πρύτανη ΑΠΘ: Εκβιασμοί και απειλές δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική πολιτεία
«Περιμένω από τις αρχές να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι εμπνευστές αυτής της άνανδρης επίθεσης κατά της ζωής του Νίκου Παπαϊωάννου», δήλωσε. INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με δήλωσή του την Κυριακή, καταδικάζει την «προσωπική επίθεση που δέχεται όλες τις τελευταίες ημέρες ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου».

Ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει ότι η επίθεση αυτή κορυφώθηκε με τις απαράδεκτες αφίσες, με τις οποίες άγνωστοι απειλούν άμεσα τη ζωή του και υπογραμμίζει:

«Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία. Περιμένω από τις αρχές να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι εμπνευστές αυτής της άνανδρης επίθεσης κατά της ζωής του Νίκου Παπαϊωάννου».

Θεοδωρικάκος: Ακραίες φασιστικές συμπεριφορές σε βάρος του πρύτανη του ΑΠΘ

Νωρίτερα, για «ακραίες φασιστικές συμπεριφορές» έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στις απειλές κατά του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά και την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, να καταδικάσουν με απερίφραστο τρόπο αυτά τα περιστατικά.

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα σε σκληρή γλώσσα, προς τους δράστες αυτής της απειλής, τους οποίους αποκάλεσε περιθωριακούς, τους προκάλεσε «να δείξουν το πρόσωπο τους» και προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς».

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε ανοησία και ψευτοκατάληψη την κατάσταση στο ΑΠΘ και τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει όπου και όποτε της ζητηθεί τους επόμενους μήνες, γιατί απόλυτη προτεραιότητά είναι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια».

Συγκεκριμένα, για την επέμβαση εκκένωσης της κατάληψης στο ΑΠΘ ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε:

«Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπήρχε μία κατάσταση που επί 34 χρόνια δημιουργούσε λειτουργικό πρόβλημα στη μόρφωση των παιδιών μας. Βάλαμε τέλος σε αυτή την κατάσταση, γκρεμίσαμε αυτή την ανοησία που είχαν κάποιοι περιθωριακοί άνθρωποι, οι οποίοι με μια ψευτοκατάληψη δημιουργούσαν πρόβλημα στο πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης και η ακαδημαϊκή κοινότητα βρήκαν συμπαραστάτη την Ελληνική Αστυνομία για να γίνει το αυτονόητο. Τα πανεπιστήμια ανήκουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η μέση ελληνική οικογένεια, η εργαζόμενη μεσαία τάξη δίνει αγώνα ζωής για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κλείνει αίθουσες πανεπιστημίου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίζει τον πρύτανη να φτιάξει βιβλιοθήκη ανοιχτή στους φοιτητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό».

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε στη συνέχεια για τις απειλές που δέχτηκε ο πρύτανης:

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα του κοινοβουλίου, το οποίο να ανέχεται και να μην καταδικάζει τέτοιες προκλητικές, ακραίες φασιστικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι ενάντια στην ελευθερία που έχει ανάγκη το πανεπιστήμιο και στην ασφάλεια που είναι προϋπόθεση αυτής της ελευθερίας για τους φοιτητές, τον πρύτανη και τους εργαζόμενους. Είναι υπόθεση και της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, των οργάνων της αυτοδιοίκησης, να καταδικάσουν με απερίφραστο τρόπο αυτές τις απειλές» τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε: «Αυτοί οι περιθωριακοί τύποι ας βγουν απ' τα λαγούμια τους. Ο καθένας τους ας έχει την ευθύνη των λόγων και της υπογραφής του, ας μας δείξουν το πρόσωπο τους. Ποιοι είναι. Να ξέρετε ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς. Εμείς τηρούμε και θα τηρήσουμε τη νομιμότητα, ας φροντίσουν και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια ο υπουργός απάντησε: «Η κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία κάνουν πράξη αυτό που πρέπει να γίνει για να είναι και να αισθάνεται ασφαλής ο πρύτανης, οι καθηγητές, οι φοιτητές, τα παιδιά μας και οι εργαζόμενοι μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε. Ενισχύουμε την συνεργασία μας, με το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας, συμβάλλουμε στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας που έχει υποχρέωση να έχει κάθε πρυτανική αρχή στο πανεπιστήμιό της και εκπαιδεύουμε τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει όπου και όποτε της ζητηθεί τους επόμενους μήνες, γιατί απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα κρούσματα κορωνοϊού στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με στοιχεία από την ημερήσια αναφορά σε ένα σύνολο 57.000 αστυνομικών νοσούν 1.760 από τους οποίους νοσηλεύονται μόλις 25 αστυνομικοί. Ολοκληρώνοντας την τηλεοπτική του παρέμβαση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι υπηρεσίες ασφαλείας λειτουργούν απολύτως κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ