ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική κόντρα με φόντο τα σχολεία και αιχμή τις ελλείψεις στα self test

Πολιτική κόντρα με φόντο τα σχολεία και αιχμή τις ελλείψεις στα self test
«Ανίκανη ακόμη και για τα ελάχιστα» η κυβέρνηση σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΙΝΤΙΜΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο ενόψει του ανοίγματος των σχολείων αύριο Δευτέρα εν μέσω της ανησυχίας και των πιέσεων που προκαλεί στο σύστημα υγείας η μετάλλαξη Όμικρον

Κυβερνητικές πηγές το μεσημέρι της Κυριακής επεσήμαιναν ότι έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με extra self test από το απόθεμα του κράτους, βεβαιώνοντας για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν μάλιστα ότι «υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ. Δηλαδή πάνω από 1 εκ τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους. 2) παράλληλα οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά».

Το επικείμενο άνοιγμα των σχολικών μονάδων προκάλεσε νωρίτερα την σκληρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε σκωπτικά σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση του επιτελικού μπάχαλου του κ. Μητσοτάκη απέδειξε ότι μπορεί και χειρότερα».

Ειδικότερα, αναφέρει η ανακοίνωση: «Ανοίγει τα σχολεία ακριβώς όπως τα έκλεισε, καθώς δεν βρήκε λόγο να κάνει το παραμικρό για το ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων, απορρίπτοντας τις προτάσεις των επιστημόνων, των εκπαιδευτικών και του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Το μόνο που αποφάσισε είναι αντί του δωρεάν μοριακού τεστ να προσφέρει μόνο ένα ακόμη self test.

Και επειδή είναι ως συνήθως απόλυτα ”προετοιμασμένη” και ανίκανη ακόμη και για τα ελάχιστα δεν φρόντισε να εξασφαλίσει καν την επάρκεια αυτών των τεστ. Η λύση που βρήκε Σάββατο βράδυ μετά την κατακραυγή, είναι ότι όσοι δεν βρήκαν τεστ θα τα παίρνουν αύριο το πρωί από το σχολείο.

«Πέραν του οργανωτικού τραγέλαφου, κάποιοι μπορεί να είναι θετικοί, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει Μέσα Μεταφοράς, έχοντας μπει στο σχολείο, έχοντας έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά. Και όσοι βγουν θετικοί θα γυρίσουν σπίτι με το επόμενο λεωφορείο, διασπείροντας περαιτέρω τον ιό; Άλλη μια συνταγή επιδημιολογικής αποτυχίας!».

Επικριτικό απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη διάθεση των δωρεάν σελφ τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνη και κυνική είναι για τη δημόσια υγεία», υποστηρίζει σε δήλωσή του Μιχάλης Κριθαρίδης, και επιχειρηματολογεί:

«Δεν φτάνει που ουσιαστικά ξανανοίγει τα σχολεία με τα αστεία και απαράδεκτα υγειονομικά πρωτόκολλα της προηγούμενης περιόδου. Δεν φτάνει που η μόνη της παραπάνω πρόνοια -με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά- είναι μόνο ένα επιπλέον self test κι αυτό την πρώτη κιόλας μόνο εβδομάδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

«Ακόμα και αυτά τα self test δεν τα βρήκαν στα φαρμακεία οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί, λόγω των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα», αναφέρει επίσης και συμπεραίνει:

«Είναι αδιανόητο, εξοργιστικό και εγκληματικό, που ο πρωθυπουργός, η κ. Κεραμέως και ο κ. Πλεύρης στέλνουν και πάλι τα παιδιά στο σχολείο χωρίς καν ένα δίκτυο για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ». Αντ' αυτού, διαπιστώνεται «εγκληματική προχειρότητα» με τα σελφ τεστ -«και με το αζημίωτο κιόλας, γιατί δεν φρόντισαν να υπάρχουν αρκετά δωρεάν».

Και, εν κατακλείδι, «είναι απίστευτη όμως και η προχειρότητα του "επιτελικού χάους" του κ. Μητσοτάκη, που ακόμα κι αυτές τις λειψές και ελλιπέστατες πρόνοιες που υποτίθεται πως λαμβάνει, δεν μπορεί να τις διασφαλίσει. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάψει να παίζει με τις ζωές και τη δημόσια υγεία των παιδιών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών. Θέλουμε σχολεία ανοιχτά, αλλά ασφαλή», σημειώνει κλείνοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.

Γαϊτάνης: Τα σχολεία είναι ασφαλή - Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πάντα το αντίθετο από την κυβέρνηση

Στο άνοιγμα των σχολείων, στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα καθώς και στις προοπτικές της οικονομίας για το 2022, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ALPHA 98,9.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γαϊτάνης, στα δεδομένα λειτουργίας των σχολείων του προηγούμενου τριμήνου, που όπως είπε έδειξαν πως τα σχολεία είναι ασφαλή και αυτό οφείλεται στο εκτεταμένο testing, όπου εντοπίστηκε το 84% των κρουσμάτων. «Ημερησίως, έκλειναν κατά μέσο όρο μόλις 2,78 από τα 81 χιλιάδες σχολικά τμήματα», σχολίασε. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα πρόσφατα στοιχεία του ECDC δείχνουν πως στη χώρα μας τα κρούσματα στις ηλικίες 0-15 ετών ήταν κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υποστήριξε ότι και στην Ευρώπη η δια ζώσης διδασκαλία ξεκίνησε ή ξεκινά σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Για την κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα, τόνισε πως η λειτουργία των σχολείων είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα και υπογράμμισε ότι επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένδεια πολιτικών θέσεων χρησιμοποιεί ακραίες εκφράσεις για να καλύψει αυτό το κενό. «Είναι πολύ κρίμα να αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιο τρόπο μια προσπάθεια που γίνεται σε όλες τις χώρες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο άνοιγμα των σχολείων λέει πάντα το ακριβώς αντίθετο από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ