ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εμπόδιο στην επίλυση του προσφυγικού οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας

Τσίπρας: Εμπόδιο στην επίλυση του προσφυγικού οι μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κεντρικό ρόλο στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης έχει η Ελλάδα, τόνισε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που προκαλούν στην επίλυση του προσφυγικού οι μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας.

«Καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η ΝΑΤΟϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα. Τα εμπόδια προκύπτουν από μονομερείς αξιώσεις που εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο μας», είπε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πάντως πως οι κοινές προσπάθειες θα συνεχιστούν, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαραίτητη την επιτυχή συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου και η ίδια η Συμμαχία να αναδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για ουσιαστικές συνομιλίες, με τον έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο συνεχάρη για τη δέσμευση της κυβέρνησης στη συνεργασία με τη συμμαχία.

Όπως τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ