ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ Σίσι στο CNN Greece: Παραμένω πιστός στη συμφωνία με την Ελλάδα

Αλ Σίσι στο CNN Greece: Παραμένω πιστός στη συμφωνία με την Ελλάδα
«Η Αίγυπτος είναι χώρα η οποία είναι αφοσιωμένη στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες υπογράφει και δεν παρεκκλίνει από αυτές», δήλωσε στο CNN Greece o πρόεδρός της, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πιστός στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για τη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσε το CNN Greece στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Συγκεκριμένα, το CNN Greece ρώτησε τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κατά πόσο τον δελεάζει η προσφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για παραχώρηση μεγαλύτερης ΑΟΖ στην Αίγυπτο αν αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη χώρα μας και υπογράψει αντίστοιχη με την Τουρκία.

Ο κ. Σίσι απάντησε εν συντομία, αλλά με νόημα πως η «Αίγυπτος είναι χώρα η οποία είναι αφοσιωμένη στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες υπογράφει και δεν παρεκκλίνει από αυτές».

Από την άλλη, απέφυγε να οριοθετήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με τη χώρα μας και πέρα του 28ου μεσημβρινού.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ Νεολαίας (World Youth Forum), o Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του και οι οποίες είναι ουκ ολίγες.

Σε οικονομικό επίπεδο ανάφερε χαρακτηριστικώς πως είναι υποχρεωμένος να δημιουργεί κάθε χρόνο 800.000 με 1.000.000 θέσεις εργασίας λόγω του υπερπληθυσμού των 100.000.000 ανθρώπων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι νέοι.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ανάφερε πως δεν επιθυμεί την ανάμειξή του στα εσωτερικά άλλων χωρών- κυρίως αναφερόμενος στο Σουδάν και στη Λιβύη-, ενώ ζήτησε ειρηνική λύση με την Αιθιοπία στη διαφορά που έχουν για το φράγμα της «Αναγέννησης» («Renaissance») που απειλεί τα υδατικά αποθέματα της Αιγύπτου.

Ο κ. Σίσι, εξάλλου, υπεραμύνθηκε του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνησή του, αναφέροντας τη συνεργασία του με διεθνείς οργανισμούς ως προς αυτό, ενώ επιτέθηκε εμμέσως στη μισαλλοδοξία των φανατικών ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο ίδιος, μάλιστα, μίλησε πολλές φορές για την ασφάλεια και σταθερότητα, τις οποίες παρέχει στη χώρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ