ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας» - Το «φρένο» του Μαξίμου και η οδηγία Μητσοτάκη

Κυβέρνηση: Επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας» - Το «φρένο» του Μαξίμου και η οδηγία Μητσοτάκη
Πυκνώνουν οι σκέψεις στην κυβέρνηση, κάποια από τα φιλολαϊκά μέτρα που βρίσκονται στη φαρέτρα να αποκτήσουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα εφαρμογής

Το λάκτισμα της στροφής στην καθημερινότητα σηματοδοτούν οι δυο παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον ΟΑΕΔ αλλά και στη σύσκεψη με τον ΣΕΤΕ.

Αποτελούν ένα τμήμα του κυβερνητικού σχεδίου, οι φάσεις του οποίου επιδιώκεται από την Ηρώδου Αττικού να ξεδιπλωθούν μεθοδικά αλλά με ταχύτητα.

Αλλαγή ατζέντας

Απώτερος στόχος να ενισχύσει το περιβάλλον ανακούφισης, που επιδιώκεται να δημιουργηθεί μέσω των έκτακτων πακέτων οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από τις «δίδυμες» κρίσεις που ταλανίζουν κοινωνία και οικονομία.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι πυκνώνουν οι σκέψεις κάποια από τα φιλολαϊκά μέτρα που βρίσκονται στην κυβερνητική φαρέτρα να αποκτήσουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα εφαρμογής.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και κατ’επέκταση το ποσοστό αναπλήρωσης των απωλειών που καταγράφουν οι πιο ευάλωτοι. Είναι σαφές ότι από την επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου εξαρτάται και ο βαθμός αποκατάστασης της φθοράς που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την πανδημία.

Μήνυμα Γεραπετρίτη

Έως ότου αναδειχθεί το «πολιτικό ξέφωτο» αναζητάται το αντίδοτο στη δικαιολογημένη κόπωση των πολιτών», αλλά και στην πολυγλωσσία που θολώνει το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης και αναπτερώνει το ηθικό για κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατάσταση, η οποία προκαλεί έντονο εκνευρισμό.

Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατέστησε σαφές ότι θα κλείσει ο κύκλος με τις αντιφατικές τοποθετήσεις και τις δημόσιες δηλώσεις που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις κυβερνητικές προθέσεις: «Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής», είπε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα». Πρόσθεσε δε, με νόημα ότι: «Μπορεί βεβαίως ο κάθε υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία».

Η γραμμή

Αρμόδιες πηγές, υπενθύμιζαν με νόημα στο CNN Greece, την οδηγία του πρωθυπουργού στα μέλη του υπουργικού: «Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά. Δεν είχε μάλιστα κρύψει την δυσθυμία του για την ύπαρξη τέτοιων «κρουσμάτων» πολυγλωσσίας.

Του μηνύματος Γεραπετρίτη, με αφορμή το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ καθώς επίσης την αναστολή βεβαίωσης των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60, προηγήθηκαν διαδοχικές παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το χρονικό

Το «γαϊτανάκι» των αντιφατικών δηλώσεων για το θέμα του ΦΠΑ άνοιξε με την τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα και διέλαβε διευρυμένα χαρακτηριστικά μετά τη παρέμβαση Άδωνι Γεωργιάδη.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να ανοίξει τα σχολεία, έστρεψε τους προβολείς στις πιθανότητες επιβολής νέων μέτρων από την κυβέρνηση.

Περαιτέρω, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» να μην εφαρμοστεί το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους για τους 60 ετών και άνω. Ο Μάκης Βορίδης υπέδειξε με δική του παρέμβαση την κανονική στοίχιση στην γραμμή της κυβέρνησης. Με κάθετο τρόπο ανέφερε πως το πρόστιμο θα εφαρμοστεί χωφίς αναβολή.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος έδειξε εκ νέου το σενάριο παρέμβασης στον ΦΠΑ: «...Αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα», έλεγε στη συνέντευξη του στο Mega.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών λίγες ώρες μετά το απέκλεισε λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους: «Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν: «Εξετάζεται ως σενάριο, όμως έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του», δήλωσε εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα. Κατά πληροφορίες μάλιστα φέρεται να πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να μπει ένας επίλογος στο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ