ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια

Οικονόμου: Πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (φωτογραφία αρχείου)

Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαλείψει τα κρούσματα βίας και ανομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κάνοντας λόγο για ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. 

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και εξήγησε ότι για τον λόγο αυτό «καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας». Αναφέρθηκε στην παράταση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες μέρες του 2021 για άλλη μία εβδομάδα μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και τη διασφάλιση του κοινωνικο-οικονομικού βίου.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ακολούθως ότι οι συμπολίτες μας 60 ετών και άνω υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022 και τόνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για πολύ συγκεκριμένους λόγους: γιατί 9 στους 10 θανάτους από covid αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα και 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω από 60 ετών ενώ 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Υπογράμμισε ότι ενώ είναι μια απόφαση για την προστασία της υγείας αυτής της ομάδας πολιτών, ωστόσο δεν υπάρχει «προεραιτική» υποχρεωτικότητα, χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν γι αυτό και από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης η οποία αποτελεί θεμέλιο για την προκοπή της νέας γενιάς». Υπογράμμισε πως παρά την κινδυνολογία η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας νόσησης πάνω από το 50% των μαθητών.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι λόγω και της εμπειρίας του Σεπτεμβρίου είμαστε τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι και εφαρμόζεται ένα καλά μελετημένο σχέδιο με εκτεταμένη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Υγείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόνισε επίσης ότι μέσα στο πρώτο διήμερο διενεργήθηκαν 1,6 εκατ. έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από τους οποίους εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση αρρυθμιών από την πιθανή νόσηση μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μη προέλευσή τους στα μαθήματα.

Το σχέδιο ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες, πρώτα στην αναδιάταξη μέσα στις σχολικές μονάδες, στις προσλήψεις 4.784 εκπαιδευτικών, 3.576 με σύμβαση τρίμηνης διάρκειας και 1208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής περιόδου. Επεσήμανε ότι ξεκίνησαν ήδη οι προσλήψεις και μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται.

Ένας ακόμη πυλώνας είναι η τηλεκπαίδευση μέσα από την ειδική πλατφόρμα καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.

Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, είναι χρέος ολόκληρης της κοινωνίας να στηρίξει τη διά ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίσουμε καθημερινά να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι βασικός οικονομικός και προπάντων κοινωνικός στόχος της κυβέρνησης είναι η τόνωση της απασχόλησης και κατ' επέκταση της κοινωνικής συνοχής. 'Αλλωστε για μας η ανάπτυξη είναι μέσο για την προαγωγή της ευημερίας των ανθρώπων, δεν είναι αυτοσκοπός, εξήγησε και αναφέρθηκε σε μία σειρά δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως το πρώτο ένσημο, το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτείνεται με επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας αλλά και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Τόνισε ότι παράλληλα, μπαίνουν σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ και συνεχίζονται 7 δράσεις μέσω των οποίων θα προσφερθούν κατά τη νέα χρονιά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό θα αντληθούν περίπου 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

«Οι πολιτικές αυτές αποτελούν την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την εργασία αλλά και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε με αναφορά στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή παρουσίαση των προγραμμάτων στον ΟΑΕΔ.

Για τις πρόσφατες επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε πράξεις βίας ή ανομίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα: «Από τη Δευτέρα ξεκινά στην Κομοτηνή η τετράμηνη εκπαίδευση ανθρώπων που έχουν επιλεγεί να στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια».

Απαντώντας στις ερωτήσεις είπε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης: «η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και προφανώς επηρεάζει και την οικειακή οικονομία. Η κυβέρνηση έχει βρεθεί στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις. Η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα», είπε, σημειώνοντας ότι «παίρνουμε μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, δεν θα μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων».

Για το Παίδων Πεντέλης: «Το Παίδων Πεντέλης λειτουργούσε και θα λειτουργεί κανονικά. Επειδή ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως mega εμβολιαστικό κέντρο, δύο εφημερίες την εβδομάδα που γίνονταν εκεί δεν θα γίνονται και θα καλύπτονται από άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υγείας προσέφυγε κατά της απεργίας των εργαζομένων.

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση της Άγκυρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «τα ιστορικά γεγονότα είναι συγκεκριμένα, οι δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες έχουν συμβεί. Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται, ούτε διαγράφεται».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η δίωξη Βαξεβάνη έγινε κατόπιν δικαστικής πρωτοβουλίας», συμπληρώνοντας ότι «στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα».

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ