ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των πυλών δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού: Απόψε οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό

Προ των πυλών δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού: Απόψε οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που θα εξηγήσει το σχέδιο της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού. INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τις προθέσεις του αναφορικά με το σχέδιο μιας δεύτερης αύξησης του κατώτου μισθού θα αποκαλύψει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που θα εξηγήσει το σχέδιο της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού.

H αναφορά του κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού καταδεικνύει ότι στη σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά συνέπεια, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός αναμένεται το βράδυ, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί στις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη και των μέτρων στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, θα αποκαλύψει το πότε αλλά και το ποσοστό της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Σημειώνεται πως από την 1 Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά. Με βάση το σχετικό νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της διαδικασίας, τότε η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια, είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Oικονόμου: Δεν θα αφήσουμε κάνεναν απροστάτευτο

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει την οικιακή οικονομία. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Ενέργεια έχουν δοθεί πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και τον Ιανουάριο 400 εκατ. σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες».

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική που διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει την νέα αύξησή του, έχουν μειωθεί οι εισφορές. Παίρνουμε μέτρα για σωστή λειτουργία της αγοράς. Δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στο κύμα ανατιμήσεων χωρίς παράλληλα να θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή διάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ